Kookforum

Recept merengue

Hoe maak je merengue?

Els | 07-07-2005 | Reageer op dit bericht | terug

Re: Recept merengue

Vanmiddag nog gemaakt.



ong. 200 gr. eiwit

700 gr. suiker



Mengen in een kom met een ronde bodem. Deze hang je boven warm water (soort van au-bain-marie) Kloppen tot het mengsel taai is en een beetje warm aanvoelt. Als je punten trekt moet het topje net omvallen. Dan spuiten op bakpapier. Alles in een voorverwarmde oven van 150 C in 50 a 60 minuten laten indrogen.

Succes!

Marlies | 10-07-2005 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Recept merengue

1 deel eiwit en 2 delen suiker



2 heel belangrijke tips: zorg voor ontvette kom en klopper(keukenrobot)

Zorg dat het eiwit niet vermengd geraakt met het eigeel.

Stevig opkloppen tot massa echt vast en stevig is. In een spuitzak met breed gekarteld mondje de gewenste vorm spuiten.Spuit bij voorkeur op een bakblik met bakpapier.

Afbakken op lage temperatuur(90°C)

gedurende 1 1/2 à 2 uur.

Hoe hoger de temperatuur hoe meer de meringues zullen kleuren.



Nadien kan je ze gedurende lange tijd bewaren in een gesloten doos op een droge plaats.(zeker niet in de koeling bewaren!)



Succes en smakelijk!

Werner | 14-07-2005 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Recept merengue

Zeer belangrijk: het eiwit moet al redelijk stijf geklopt worden vooraleer er de suiker beetje per beetje aan toe te voegen.

Regine | 28-09-2005 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

Ik wil geen haarkliever zijn, maar merengue is een Latijns!Amerikaanse dans.

Jullie hebben het hier over 'meringue' (uit te spreken op zijn Frans). In het Nederlands kunnen we ze 'schuimpjes' noemen, in Zuidwestvlaanderen noemt men ze zelfs "skum van sketen":-)

Nick | 05-10-2005 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

graag had ik een fruitcoupe van bosvruchten gemmakt daar creme patisiere en dan de merenque die ik onder een vuurtje zet om te laten karmelliseren
kan je me helpen
dank u

mariette | 23-05-2006 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Recept merengue

het recept voor de merengue is heerlijk :D:D me ouders vonden dat ook heel erg bedankt voor dit heeerlijke recept:P:D:D

kelly | 11-07-2006 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Re: Recept merengue

merengue is inderdaad een dans, maar ik ben net terug uit Utuguay en daar is het eiwit met suiker, zonder het te bakken, ze spuiten het langs een taart, als versiering.

marit | 26-09-2006 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

Na het maken van ijs met de ijsmachine had ik eiwit over, dus ik heb zojuist ook dit recept gemaakt. Het staat nu in de oven, ik ben benieuwd! :) Ik heb er al zin in.

Diane | 29-08-2007 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Re: Recept merengue

als we toch op alle slakken zout leggen, merengue is geen latin dance maar van origine uit de caribe (Dominicaanse Republiek) evenals de Bachata. ´t maar dat je het weet

EVANKESSEL | 14-12-2007 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Recept merengue

Als we dan toch willen weten waar de merengue vandaan komen. Deze luchtige zoethouder komt uit Zwitzerland uit het plaatsje Meiringen. Geweldige wintersportplaats waar je bij aankomst in het hotel een Meiring op je kussen aantrefd. Deze lekkernij zie je daar overal in de plaatselijke bakkerijen.
Meiringen staat tevens bekend om het feit dat Sherlock Holmes en zijn aartsrivaal Moriarty de "dood" vonden tijdens hun laatste gevecht bij de watervallen.

myrab | 19-12-2007 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Recept merengue

Ik wil graag de merenque's in verschillende kleuren ( geel , rose...) maken maar wat moet ik dan toevoegen om ze te kleuren ??
Graag hoor ik spoedig van u

M.Elbersen | 26-12-2007 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

Om ze te kleuren kan je natuurlijk kleurstoffen kopen. Maar er zijn natuurlijke alternatieven. Daar het een luchtige massa gaat kan je ze eventueel roze maken door er een theelepeltje bosvruchtensap (van verse bosvruchten) bij te voegen (net voor je het in de spuitzak doet even erdoor mengen. Ook andere natuurlijke stoffen zijn mogelijk al moet je zien dat je niet overdrijft met hoeveelheid zodat je eiwit niet inzakt.

Steve Van de Voorde | 12-04-2008 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Re: Recept merengue

Nou Nick, misschien moet jij je wat verdiepen in Latijns Amderika, want daar wordt het geschreven én uitgesproken zoals hun prachtige dans MERENGUE ;)

suffie | 19-04-2008 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Re: Re: Recept merengue

Meringue, zo wordt het geschreven als het om de schuimpjes gaat, Merengue als het om de dans draait.
Zo hoort u het ook eens van iemand die noch in het ene, noch in het andere geïnteresseerd was, maar het nu wel is... ;-)

Tom | 23-04-2008 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Recept merengue

ALS WE OVER RECEPR HEBBEN PRATEN WE VAN DE MENDSEL EI WIT EN SUIKER IN DE OVEN.MAAR DE DANS MERRENGE IS ORSPRONGKELIJK VAN DE DOMINICAANSE REPUBLIEK .EN DEZE RECEPT MERRENGE HAD DEZE NAAM GEKREGEN DOOR HET BEWEGING DI JE DOED WANEER JE DE MENGSEL MOET KLOPPEN.NET ALS JE EEN MERENGUE DANS.DANK U.

JESSASHA | 28-04-2008 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Re: Recept merengue

Beste haarkliever

Merengue is én een Latijns Amerikaanse dans (meer bepaald afkomstig uit de Dominikaanse Republiek) én het schuimgebak. Mirengue bestaat zelfs niet in onze taal.

Lode

lode demey | 12-08-2008 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

ik ben het aan het koken en ik hoop[ dat het lekker word

ps ik ben 12

julia | 21-03-2009 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

Ik heb een vraagje voor jullie.
Ik heb eergisteren muffins gemaakt met een schuimhoedje erop (eiwit met suiker dus).
de muffins moesten eerst 20min op 180°C gebakken worden en daarna moesten de schuimhoedjes erop gespoten worden en nog eens 10min in de oven op 150°C.

Het schuim was niet slecht, maar ik had eigenlijk liever gehad dat het meringue was. Nu vraag ik mij af, stel dat ik eerst die muffins bak, daarna het schuim erop spuit en dan nog, op 90°C, 1 of 2 h bak, zouden de muffins dan te vele gebakken zijn? of is de temperatuur dan te laag om ze nog verder te bakken?

(ik kan het natuurlijk eens uitproberen, maar ik wou eerst even checken of niemand een ideetje heeft ;) )

groetjes!

birgit | 27-08-2009 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

letwel degene die ze wilen eten / maken!!!!!! hebben het over meringue(s). het verhaal over de afkomst ervan, t.w. Zwitserland, Meringen, lijkt mij dan ook het meest geloofwaardig. je kunt geen appels met peren vergelijken.

wineke edelman | 05-09-2009 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Recept merengue

Heb een grote merengue gemaakt en suiker eerste in blender gemengd met verse dragon blaadjes geeft mooi groen resultaat en licht anijs smaakje. Heerlijk met slagroom en druiven erop. Succes

annie | 05-09-2009 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Recept merengue met dragon

'k Heb voor een wat frissere lightvariant muntblaadjes i.p.v. dragon toegevoegd en een deel van de poedersuiker vervangen door fructose (daar heb je nl. veel minder van nodig voor net zoveel smaak...). Erg lekker bij bosvruchtensorbetijs.

Kletskop | 24-10-2009 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Re: Recept merengue

Ik wil graag dat de merengue spierwit blijft. Telkens als ik klaar ben is hij toch verkleurd.
Hoe houd ik hem spierwit?
E J Suik

E J Suik | 03-12-2009 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

Een ander recept, om grote, glanzende witte (en niet zulke hele zoete) meringues te maken (meer zoals bij de franse bakkers te vinden zijn):
Eiwitten
Witte Basterdsuiker (ongeveer de helft van het gewicht van de eiwitten)

Verwarm de oven voor op 200°C.
Suiker op een bakplaat op bakpapier uitspreiden en zo’n 8 minuten laten staan, tot het aan de randen licht begint te kleuren of te carameliseren.
Eiwitten in een mengkom doen en vlak voor de suiker klaar is (max 1 minuut) aanzetten op hoogste snelheid, suiker langzaam toevoegen en de eiwitten in totaal 10 minuten kloppen.
Dan hopen vormen (grof en zo groot als een theekopje) en in een oven zetten van 130 °C voor anderhalf uur tot 2 uur ongeveer.

Variaties: Met fijngehakte pistachenoten (overheen strooien als de hoopjes gevormd zijn).
Rode kleurstof (of bosbessensap oid) toevoegen en dan nog half doorroeren, zodat de mix gestreept wordt.

Mirjam | 08-12-2009 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

Hier is mijn recept, voor de juiste meringue te krijgen is wel wat oefening nodig.

http://www.leerwiki.nl/Meringue_met_rode_vruchtencoulis

fotz | 03-05-2010 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Re: Recept merengue

moeit u nie ;s

Laura Lissens | 12-06-2010 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

je moet gewoon kleurstof toevoegen maak niet uit wat voor een merk

Dexter Dekker | 13-07-2010 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

PERFECT!! tis overheerlijk!!!
dankuuu :D

eden | 17-08-2010 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

leukkk ik heb een boek en je kan het ook als rijstvervanger gebruiken bij sushi!!
ik heb een boek waar echt heeeeeeeeel veel recepten voor merengues in staan! van chocolade tot aardappelpuree met merengues!!
xx

moiii | 07-12-2010 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Re: Recept merengue

Heerlijk ook met kaneelpoeder, geeft een mooie mokkakleur!

Suzanne | 20-12-2010 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Recept merengue

Als ik de suiker heb toegevoegd wordt de merinque niet meer stijf.Wie weet hoe dit komt

Marianne | 31-12-2011 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

als je de suiker en de eiwitte bij elkaar hebt gedaan, moet je lang blijven kloppen met een mixer of garden. het kaan ook zo zijn dat het niet goed gelukt is omdat er misschien wat eigeel bij zit. ook moet je er op letten dat de kom waarin je het mixed niet vet is.

groetjess

Anne | 20-02-2012 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Re: Re: Recept merengue

Ben je nou stoer ofzo!???

frank van ijk | 11-06-2012 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Recept merengue

Marianne, heel belangrijk is om eerst het eiwit te kloppen en met kleine beetjes de suiker toe te voegen.Tip: kijk op youtube en zoek naar Cees Holtkamp; geweldige uitleg van div gerechten. http://youtu.be/Eiu36z_7Sa0

Jos | 16-09-2012 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Recept merengue

Mijn merengue is veel te plakkerig, als ik ze uit de oven haal plakken ze vast aan het bakpapier en ze over het hele oppervlak stroperig. Help aub

Arthur | 24-11-2012 | Reageer op dit bericht | Terug

Re: Re: Re: Re: Re: Recept merengue

Meringue als schuimpje. Dat zou ik nu eens willen weten waar dit precies vandaan komt.

Ilco | 24-08-2013 | Reageer op dit bericht | Terug