Thaise groene/rode curry met kip

Hoofdgerecht | Toegevoegd door Carlo | Bereidingstijd: 35-40 min

Telkens ik in Thailand ben, is dit toch wel een van de eerste gerechten die ik bestel. Ik ben zot van de groene curry, Helene watertand bij de rode. Als je ooit in Thailand bent, dan moet je proberen dit gerecht in verschillende provinicies te proeven. Overal vind je subtiele smaakverschillen.

Benodigdheden

Voor de curry-pasta:
15 groene chilipepertjes (hoe kleiner hoe pikanter) voor groene curry-pasta of 10 rode pepertjes voor de rode pasta, 3 el fijngehakte sjalot, 4 el fijngehakte look, 50 gram fijngehakte gember, 1 tl fijngehakt citroengras, 1 tl fijngehakte Thaise ginseng, 1/2 tl garnalenpasta (of pindanoot of soya pasta), 1 tl fijngehakte schil van een kaffir limoen, 1 tl fijngehakte verse of gedroogde korianderwortel.

Voor de curry (per persoon): 250 gram kip (in fijne reepjes gesneden), 70 gram fijngesneden groenten (bij voorkeur Thaise baby aubergine, wortel en baby maiskolfjes, maar je kan ook andere groenten gebruiken), 500 ml kokosmelk (ca. 1 tas), 1 tl Thaise vissaus, 1/2 tl suiker, 1 1/2 tl olie, 15 blaadjes zoete Thaise basilicum (gebruik geen Italiaanse, want dan smaakt het totaal anders!), 2 blaadjes van de kaffir limoen.

Bereidingswijze

Deze groene curry is een van mijn favoriete gerechten uit de Thaise keuken. Afhankelijk waar je dit gerecht in Thailand eet is de saus dikker (in het zuiden, waar men meer kokoscreme gebruikt) of dunner (in het noorden). Hoe pikant je de curry maakt, hangt af van de pepertjes die je gebruikt. Wil je liever een zachte curry, dan kan je eventueel de zaadlijsten van de pepertjes verwijderen.

De curry-pasta zelf maken, hoort natuurlijk bij de fun van dit recept! Maar in Belgie kan het moeilijk zijn om alle ingredienten te vinden (probeer in Aziatische winkels). En de meeste zijn wel essentieel voor de smaak! Vooral de blaadjes basilicum en kaffir zijn erg smaakbepalend. Zie je er tegen op om de pasta zelf te maken, dan kan je de pasta ook kant en klaar kopen (zelfs in de grote supermarkten te vinden.

Meng alle ingredienten voor de curry-pasta in een blender of stamp ze in een vijzel tot een gladde pasta. De pasta is goed voor 3-5 curries (afhankelijk van hoeveel pasta je in elke curry doet: normaal een goede eetlepel per persoon). Je kan de pasta in een glazen pot tot 4 maanden in de koelkast bewaren.

Verwarm de olie in de wok (onder matig vuur). Voeg er een eetlepel currypasta aan toe en laat 1-2 minuten sudderen. Roer af en toe en voeg eventueel wat kokosmelk toe als het dreigt te verbranden.

Voeg er de reepjes kip aan toe en roerbak tot de kip gaar is. Voeg er de rest van de kokosmelk aan toe en blijf roeren. Voeg er tenslotte de groenten aan toe en laat alles koken (af en toe roeren!).

Voeg er de vissaus, suiker en de blaadjes van de kaffir limoen aan toe. Laat nog eventjes koken tot de groenten beetgaar zijn. Voeg op het einde de basilicum-blaadjes eraan toe. Dien op in een kommetje, samen met Thaise rijst.

Meer hoofdgerechten | Meer recepten van Carlo

Wat vond je van dit recept?

Lekker! Dank je wel voor het recept! :)

Roos | 14-06-2006

Een geweldig heerlijk recept.
lekker pittig

kay in t veen | 22-11-2006

Ik gooi zelf altijd eerst de kokosmelk erin en dan de rauwe kip. Je kookt de kip dan als het ware in de kokosmelk, en daardoor wordt hij heerlijk zacht.

Bram | 25-09-2009

Precies zoals je het bij de thai haalt....

Zoooooo lekker, onwijs bedankt!!

Karin Evers | 28-06-2010

Ziet er super uit, ik ga het meteen proberen. Maar zijn die hoeveelheden echt per persoon? Zo lijkt me 250 gr kipfilet, 15 blaadjes Thaise basilicum en 500 ml kokosmelk per persoon toch vrij veel? En 500 ml komt ook niet overeen met 1 tas? Ik ken niet veel van koken dus misschien heb ik het mis maar alvast bedankt voor de verduidelijking!! :-)

Jef | 16-07-2010

Heerlijk! De currypasta heb ik wel niet zelf gemaakt maar gevonden in een thaise shop. Kip heb ik ook gekookt in de kokosmelk, helemaal geslaagd.
Precies zoals op restaurant.

Caroline | 13-07-2011

Voeg jouw reactie toe!