Broodpudding

Nagerecht/gebak | Toegevoegd door Denise | Bereidingstijd: 45-50 min

In de familie zijn we geen grote broodeters.
Er blijft dus altijd oud brood over. Ons moeder bakte dan een broodpudding.
Handig om mee te nemen naar je werk als variatie op broodjes. Heel voedzaam. Wel koud laten worden want lauw is hij helemaal niet lekker.
Zeker de hoeveelheid suiker volgen, anders is hij ook niet te eten wegens te flets.
Oventijd en temperatuur strikt volgen, je kan de gaarheid controleren met een scherp mesje of stokje, moet er droog uitkomen.

Benodigdheden

400 g brood,
6 dl melk,
150 g donkerbruine suiker,
3 sneden peperkoek (fakultatief),
75 g rozijnen of gekonfijt fruit,
3 eieren,
een weinig rumextract (of cognac) of 1/2 klp. kaneelpoeder,
3 lepels bloem.

Bereidingswijze

Snij de korsten van het brood en snij het in teerlingen.
Laat de melk koken met de suiker en een snufje zout.
Voeg er het broodkruim en de peperkoek aan toe, en plet alles fijn met een vork of stamper.
Doe er de rozijnen bij, de eierdooiers, de rhum en de bloem.
Klop de eiwitten tot sneeuw en hef ze onder het mengsel.
Doe alles in een ingevette vorm. Laat gedurende 1 uur bakken in een oven van 175 °C.
Ontvorm en laat afkoelen.

Meer nagerechten & gebak | Meer recepten van Denise

Wat vond je van dit recept?

over t algemeen komt mijn recept nogal overeen..maar ik doe er , en rozijnen en gekonfijt fruit en stukjes appel en gehakte chokolade in ...de chocolade natuurlijk zo donker mogelijk ....mmmmmmmmmmmmm

ingrid | 19-08-2005

Zo ongeveer maken wij dit ook maar de melk mengen wij ook met koffie, geeft een speciale toutch en maakt je broodpudding donkeder. Ook oude appels vliegen hier al eens bij om het fruitiger te maken. Lekker is het in ieder geval!

Anne | 15-10-2005


Hoi, hartelijk dank voor dit recept!
De eerste keer dat ik broodpudding maakte, en blij met het resultaat!

Door m'n onderbuur, en op het werk werd het door de collega's gesmaakt..
=>Leuk, eenvoudig en vooral lekker!
Bedankt!

Tine Pecceu | 23-03-2006

Juist recept uitgeprint, ik ga het dadelijk uitproberen! Mijn oud brood ging anders naar mijn kippetjes, maar door die ophokplicht vind ik dat mijn beestjes veel minder eten, dus ga ik er zelf maar mee aan de slag. Ik laat zeker weten hoe het geweest is!!!

Christel | 04-04-2006

mijn broodpudding is heeeelemaal mislukt :(

koklolakok | 30-04-2006

heel goed en gemakkelijk te maken smaakt overheerlijk .
heb er wel een kofielepel amandel & vanille smaakmaker aan toegevoegd
maar dat doet niks af aan jou recept proficiat en bedankt

gino | 27-05-2006

Ik ga zo dadelijk de recepten halen en ga er aan beginnen ! Ben eens benieuwd ! Ik maak het normaal ook anders maar dit is eens iets anders.

Van Goeye Ilke | 12-07-2006

Broodpudding ken ik uit mijn jeugd. Mijn moeder maakte het altijd om het oud brood op te maken. Het recept moet ik ergens hebben, maar vind het gemakkelijker om het van internet af te plukken.
Als reactie op eerder berichten... ieder recept kun je op je eigen smaak aanpassen, tenslotte gaat het erom dat jij het lekker vindt, toch?
Groetjes,
Rosefaery

Rosefaery | 02-10-2006

Het is een zeer makkelijk recept.We maakten het ook op school.En is heel lekker.

viviane | 24-10-2006

Bedankt voor dit over-verukkelijke recept. Heel gemakkelijk en snel te maken. Valt zeer in de smaak bij het ganse gezin.

Delaere Heidi | 25-10-2006

Om het nog dokerder te maken voeg er donker kandijsiroop aan toe (zoals op pannekoeken)

Dirk Lauwers | 02-11-2006

Door het eiwit te kloppen was mijn
broodpudding meer luchtig en zo
ook zeer lekker. Een tip die ik nog niet wist.

Julien van Eeckhout | 11-11-2006

makkelijk te vinden, makkelijk uitgelegd en het is lekker.

nathalie en katleen | 20-11-2006

Van in het verre Peru kom ik op deze site terecht en door de hele eenvoudige en mooie vormgeving ga ik ervanuit dat dit recept het proberen waard is. Ik ken broodpudding al van kinds af...maar zal het nu klaarmaken voor mijn peruaanse familie...;)
Zijn jullie ook bnieuwd naar hun reactie? hahah

kathy | 23-11-2006

iepz,

ja ik moest dus een spreekoefening houden voor de klas over een recept dus heb ik maar broodpudding gekozen om voor te stellen en ik had zo een klein beetje gemaakt voor iedereen van de klas en het was echt verukkelijk mmmmmmmmmmmmmm

saartjeuhn | 06-12-2006

Hallo,

Vandaag juist broodpudding gemaakt. Heerlijk toch , zo die goeie geur van ons mam's haar keuken.
Wij doen er inplaats van de bloem, chocoladepudding-poeder bij ! Maakt het donkerder én...lekkerder.
Nu maar lekker smullen.

betty | 06-12-2006

Ik herinnerde me broodpudding als iets wat mijn moeder in mijn kindertijd klaarmaakte. Daarom ging ik op zoek naar het recept. Is me goed gelukt en heeeel lekker bevonden! Thx.

Billiau | 27-01-2007

waarom noemen ze het broodPUDDING? wel, ik doe er altijd een pakje vanille puddingbloem in (geen gewoon bloem). Heel lekker, probeer maar!

marie | 27-01-2007

"Boddink" zeggen ze bij ons .

Dit recept is wel erg lekker ....ik ben dan ook een schte zoetekauw

Enne .... sssjjjt niet verder vertellen ; bruine rum ...... erg lekker

een scheutje voor "den boddink" en een scheutje voor het baasje ;)

JT | 21-09-2007

Ik heb een berg rozijnen/krentenbrood over... neem aan dat het daar ook wel mee te proberen is aangezien je er als variatie ook rozijnen door kunt doen :-) ga het binnenkort eens proberen, bedankt voor dit recept en alle variaties heb ik ook genoteerd, mmmmmmmmmmm....

Agatha | 24-11-2007

Aan Marie, het noemt geen broodPUDDING omdat er een pakje puddingbloem bijmoet. Pudding is de naam voor een dessert , een vaste massa gemaakt van allerlei producten gemengd met een bindmiddel (zoals bloem of brood), en dit wordt gebakken, gestoomd of gekookt. Ik heb tientallen recepten voor puddings die niets met onze "vanille pudding" te maken hebben. En er zijn de meest heerlijke recepten bij zoals Cape Brandy pudding of Malva pudding en de Engelse Christmas pudding. Maar de goeie Belgische broodpudding moge we niet vergeten hé!

Scorpio | 11-03-2008

Op http://www.receptenstad.nl zijn ook heel veel goede recepten te vinden.

Janine van Berkel | 16-03-2008

Als wij thuis broodpudding maken, serveren we dat meestal met een warme vanillepuddingsaus... Ook aan te raden! Gewoon vanillepudding maken met iets meer melk zodat de saus minder dik is.

Annelies | 07-04-2008

van broodpudding heb ik al recept, maar zal deze versie zeker eens uitproberen.
Heb nog ander vraagje: als kind maakte mijn mama naast broodbodding ook een soort "broodvla": donkere, zoete smeerbare brij voor op de boterham, als pasta.
Iemand enig idee van recept?

lieve | 23-05-2008

de broodpudding was heerlijk, ik doe er wel meer essence van rhum in ,want met 1/2 klpl dat proef je niet eens , maar verder heel makkelijk en succes verzekerd!!

Mimi | 24-11-2008

Ik heb vroeger nog vakantiewerk gedaan in een gerenomeerde bakkerij te Geraardsbergen. Daar lieten ze de rozijnen weken in rode wijn en in rhum. Er waren drie soorten te verkrijgen, dus ook eentje zonder drank waarvan de rozijntjes in een water/siroopoplossing werden geweekt . Het resultaat is dat de rozijnen sappiger, minder droog dus en groter zijn.

Iggy | 27-11-2008

Ik gebruik in dit recept 1 pakje pudding-poeder en 100 Gr. rosijnen ook doe ik er na afkoeling een laagje chokolade-glazuur op ( 3 latjes melkchokolade gesmolten in 2 soeplepels water op zeer laag vuurtje.)succes Richard.

Richard | 09-02-2009

mijn oma maakt nu nog lekkere pudding door dit recept

yrani(9 jaar) | 06-04-2009

haha!! ik was juist op zoek naar een recept voor broodpudding (want mijn mamma maakte die altijd bij ons thuis met oud brood... :-)))) en ik vind hier een heleboel mensen met dezelfde jeugdelijke herrinneringen :-D Awel, in denk dat er deze namiddag in rome een broodpudding zal worden gebakken :-)) Alvast bedankt!!

sigrid | 03-07-2009

hoi, heb zojuist het recept uitgeprobeerd en het resultaat mag er zijn...
Vroeger gebruikte ik altijd het recept uit de bijbel voor elke huisvrouw nl. "kookboek van de boerinnenbond"...Maar dit recept vind ik lekkerder, vooral die bruine suiker en het opgeklopte eiwit geven een veel "fijnere" toetst aan het baksel !!!! Heb het recept dan ook vlug afgeprint om te bewaren in....het kookboek van de boerinnenbond....Bedankt !!!!

marianne | 28-09-2009

ja het klinkt allemaal wel goed, maar ik ben opzoek hoelang je een broodpudding moet bakken in een turbo-oven en op hoeveel graden dan. Bij alle recepten staat nooit bij welke oven ??
Dank u voor eventuele reactie.

Monica | 16-02-2010

Bestaat er ook een soort broodpudding die je in de magnetron gaar krijgt?
Ik ben gek op broodpudding, ik doe het nu zonder eieren maar met puddingpoeder en laat hem opstijven in de koelkast. Alles gooi iker doorheen, nootjes, fruit, cocos, banaan en altijd een succes. Ben nu wel benieuwd naar een gabakken broodpudding.

Tine

Tine | 10-07-2010

Dag Tine, ik heb een recept voor broodpudding in de microgolfoven, maar je moet wel een fan van bier zijn. 6 sneetjes wit brood, 2,5dl melk, 1,5dl zwaar bier, 3 eieren, 175g suiker, 100g gedroogde abrikoos. Brood in stukjes doen en 30min weken in melk met bier, dan roeren tot gladde massa. Klop eieren met suiker tot lichte crème en snijd abrikozen in stukjes. Meng broodmengsel met eieren en abrikozen en schep het geheel in een magnetronschaal (liefst breed en rond). Dek schaal af met vb. plastiekfolie en laat broodpudding 15min gaar worden in magnetron op max. vermogen. Is zeer lekker lauw, maar ook koud. Zeer simpel, lekker en helemaal anders. Succes

Maya | 12-08-2010

ik doe er 1 el vanilepoeder in en geen bloem

jos | 26-01-2011

was lekker . heb er een lepel choco en cacaopoeder aan toegevoegd alsook een appel
bedankt voor het reccept

rudy | 23-02-2011

Voor hoeveel personen is dit recept?

Laura Defauw | 29-03-2011

Pff voor 4 personen kom je er ruimschoots mee toe zou ik toch zeggen

Dean | 09-11-2011

Hoi ik doe ongeveer 3 dl melk en klein pakje room ook eiwit klop schuimig en dooiers met suiker romig kloppen en appel erbij en inderdaad ook de rum mmmmmmmm!!!!!

N Burm | 08-02-2013

een halve kip staat er??????????????

william goossens | 17-03-2013

ik heb al vele recepten geprobeert en allemaal zijn ze even lekker. Als je door het ruitje kijkt van de oven ziet de podding er goed uit, maar eens ik hem uit de oven haal zakt die volledig in elkaar? Wat kan daar de reden voor zijn?
mvg
Iris

Iris Scherpereel | 02-05-2013

Voeg jouw reactie toe!