Vos in een doos

Vos in een doos

Carlo · 03/02/08 · Geproefd

Het gebeurt wel vaker dat ik door leveranciers gecontacteerd wordt om culinaire producten uit te proberen en er vervolgens "geheel vrijblijvend" iets over te schrijven. Tot nu toe heb ik de boot altijd afgehouden omdat ik van deze website geen veredeld publiciteitskanaal wil maken. Als ik over een commercieel product schrijf dan is dat welgemeend, niet omdat ik het gratis heb gekregen of erdoor gesponsord wordt. Toen ik onlangs gecontacteerd werd door Fox in a Box om één van hun producten uittesten, was mijn nieuwsgierigheid echter te groot om me te weerhouden.

Hoe werkt het? Heel simpel: op de website van Fox in a box kan je kiezen uit een reeks recepten met een feestelijk tintje die je cadeau kan doen aan vrienden, kennissen, familie,... noem maar op. 48 uur later krijgt de ontvanger een doos aan huis geleverd:

Fox in a box
Daar zit alles in: het recept en alle kraakverse (!) ingrediënten nodig om het te bereiden. De mensen van Fox in a box waren vooruitziend genoeg om ons alvast een Valentijnsbox ('t is binnenkort! 't is binnenkort! :) bij wijze van test te laten uitproberen. Het menu begint met een "artisanale liefdespaté met kruidige toastjes", vervolgens een duo van gerookte zalm en tonijntartaar met eetbare viooltjes, als hoofdgerecht een kalfspiccata met limoensaus en Zuid-Afrikaanse courgettes en als afsluiter een carpaccio van pompelmoes met honingvanille coulis. Alleen al de doos uitpakken geeft een "waw!"-gevoel:

Fox in a box

Fox in a box

Leuk leuk! De rode hartjes, twee champagneglazen en de meegeleverde flesjes cava: wij waren meteen in Valentijnsstemming. Tip: met twee theelichtjes erbij zou de sfeer compleet zijn. En leg vooral de nieuwe Cat Power vollen bak op!

Bon, aan de slag dus met het recept! Dat is afgedrukt op een aantal blaadjes die netjes opgerold in een houdertje zitten. Chic, maar ik ben eventjes in de war: ik zie het recept van de kalfspiccata en het nagerecht, maar hoe zit het juist met het voorgerecht? Dat wordt nergens vermeld? Op de website wordt het me meteen duidelijk hoe het voorgerecht in elkaar zit, maar toch: voor de ontvangers van deze box mag een korte uitleg nog worden toegevoegd (een kleine kinderziekte misschien?). Tip twee: een kort, misschien zelfs gepersonaliseerd welkomstwoordje (laat de schenker, zoals bij e-cards, misschien een korte persoonlijke boodschap toevoegen) met het volledige menu zou niet misstaan. Leuk, maar evenwel een bijkomstigheid, zou zijn moesten de recepten op een wat verhard kaartje staan dat je kan bewaren. Enfin, genoeg gezeurd! We klinken met een glaasje frisse cava en beleggen alvast een paar toastjes met de lekkere paté.

Fox in a box

We verwarmen ondertussen de oven voor en beraadslagen over een praktisch probleempje: er zitten lekkere versgesneden frietjes bij het hoofdgerecht, maar we hebben geen frietketel... Verdikke. Ik besluit om de frietjes gewoon mee in de oven te doen, samen met de courgettes van het hoofdgerecht. We beginnen aan het voorgerecht: het duo van gerookte zalm en tonijntartaar met eetbare viooltjes. Lekker, maar de tonijntartaar mag wat pittiger: een beetje meer peper, zout en ik zou er ook nog wat peterselie en kappertjes bijdoen.

duo van gerookte zalm en tonijntartaar met eetbare viooltjes

Daarna bereiden we het vlees voor: droogdeppen, kruiden met peper en zout en wentelen in bloem. Even aanbraden in een goed hete pan en klaar is kees. Ik hou het warm en maak vervolgens de saus. Die is verassend eenvoudig: het braadvocht losweken met kalfsbouillon, wat extra boter, citroensap (klein detail: het recept op de site meldt limoen), kappertjes. Eventjes laten inkoken. En that's it! De kalfspiccata is klaar:

Kalfspiccata met Zuidafrikaanse courgettes

We zijn aangenaam verrast: het vlees is erg mals en en de verse munt die je er op het laatst over sprenkelt geeft een licht verfrissende toets aan de lekkere saus. Vermits het om vrij dunne kalfslapjes gaat zou ik toch de tip meegeven dit vlees niet langer dan 1 minuut per zijde te laten bakken in een zeer hete pan. Daarna laat je het gewoon in een warme oven even verder intern sudderen. Nog een tip: wij zouden een aantal presenteersuggesties toevoegen aan de recepten.

Is het intussen omdat we een fles wijn hebben gekraakt dat we steeds positiever worden over dit concept? We maken de vergelijking en discussiëren: de doos kost 69 euro. Voor die prijs kan je (wij althans) ook lekker gaan eten op restaurant, maar dit is uiteindelijk toch wel een leuk concept: ongedwongen, verrassend en op je eigen ritme koken.

Het nagerecht, de carpaccio van pompelmoes met honingvanille coulis, is er eentje dat ik ga bijhouden. De schijfjes bittere pompelmoes contrasteren aangenaam met de met vanille gearomatiseerde honing en de presentatie met de bloempjes is zeer elegant:

carpaccio van pompelmoes met honingvanille coulis
Onze eindconclusie: dit is een leuk en origineel cadeau voor Valentijn! Fox in a box heeft trouwens ook nog een heel gamma andere recepten in verschillende prijscategorieën. Ik zit al te denken aan een box met La Cucina-recepten. Meneer Fox-in-a-box, goesting in een samenwerking?

Deel dit artikel: Tags: Geproefd