Ab Gusht

Ab Gusht is een typisch Perzisch gerecht. Ab betekent water, Gusht betekent vlees. Er bestaat een oud perzisch spreekwoord dat zegt : Een geode gastvrouw weet dat er altijd wel genoeg water is voor een onverwachte gast. Met andere woorden : Als er een onverwachte gast komt opdagen, voeg je gewoon wat water toe en je recept voor 4 doet dienst voor 5! Arme mensen in Iran eten spijtig genoeg meestal meer Ab dan Gusht ...

Ingrediƫnten

500 gr. lamsvlees in blokjes gesneden (neem vlees met vet dan wordt de saus ongezonder, maar ook lekkerder),kikkererwten (uit blik) : hoe meer kikkererwten, hoe zwaarder het gerecht wordt..., tomatenconcentraat (1 blikje), 2 uien in 4 gesneden, water, margarine of boter of bakolie, peper, zout, korianderpoeder, kurkumapoeder, chilipeper(s) en knoflook gesnipperd.

Bereidingswijze

Bak het lamsvlees heel even aan in wat vetstof. Voeg dan water toe tot alle vlees onderstaat. Voeg peper en zout, de kruiden, de ui, de knoflook en pepertje(s) toe. Laat alles sudderen met het deksel op de pan. Hoe langer de schotel kan sudderen, hoe beter de smaken zich vermengen. Voeg een kwartiertje voor je gaat opdienen het tomatenconcentraat toe. De volgende dag is deze stoofschotel nog lekkerder! Dien het gerecht op met Turks brood, rauwe uiringen en gesnipperde peterselie. Iraniers gieten de "Ab" in een apart bord en stampen de "Gusht" tot een dikke prak (kikkererwten, vlees en ui). Ze leggen wat vleesmengsel op het brood, dopen dat in de soep en leggen daarop nog wat rauwe ui en peterselie. Als je het op die manier wil eten moet je er wel voor zorgen dat de schotel heel lang gesudderd heeft zodat het vlees heel erg mals is.

Myriam · Voorgerechten · Midden-oosterse keuken · 25-30 min · Niet-vegetarisch

Deel dit recept:

Reacties

ik vind het persoonlijk wel lekker
ik heb iraanse keuken leren door mijn vriendin die is iraanse vindt wel jammer dat ze de waarde van het schapevlees niet goed kennen, ze zouden alles door de molen draaienvan gigot tot kroontje ,groetjes Eddy

Kan je nog even uitleggen wat je juist met de kikkererwten moet doen?
Dank je

Ab Goesht is een simpele gerecht met heel weinig voorbereiding. Wanneer de moeder veel werk thuis of buiten heeft, wordt er Ab Goesht toegepast. Vettige lamsvlees (niet in blokjes gesneden, ui, kikkererwten (nooit uit blik), zout, peper (nooit , kurkumapoeder(nooit chilipeper en/of knoflook ) tomatenpuree (is een optie). Dit alles in een keer inde pan. Laat alles sudderen met het deksel op de pan. 1/2 uur voor het opdienen 2 0f 3 (niet te groot) aardappelen er toevoegen. Klaar is Kees.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.