Chili con carne

Carlo · Hoofdgerechten · Zuid-Amerikaanse keuken · > 60 min · Niet-vegetarisch

Ik noem dit wat grootmoedig de ""beste"" chili con carne simpelweg omdat het recept van mijn vriendin is! Of het authentiek is, laat ik in het midden, maar als Zuidamerikaanse heeft ze het toch wel in haar vingers om dit recept bijzonder lekker te maken.

Ingrediënten

Voor 4 personen: 2 rode paprika's, 1 tomaat, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 2 stengels bosui, 250 gram rode nierbonen , 1 biefstuk (ca. 200-300 gram), 50 gram blokjes spek, 1 blokje rundsbouillon, 1 stukje panela (ca. 1cm

Bereidingswijze

Laat de rode bonen een nacht in een pot met water weken. Breng de bonen de volgende dag in een pot gezouten water en met een blokje rundsbouillon aan de kook. Snij ondertussen de paprika, de tomaat, de ui en de stengels bosui in stukjes. Versnipper de teentjes knoflook. Stoof 2/3 van de groenten en de knoflook met wat olijfolie in een diepe pan. Voeg er na een 2-tal minuten het vlees en het spek aan toe en wat later 2/3 van de tomaten in blik. Kruid met peper, zout en twee theelepels komijn en laat verder stoven op een zacht vuurtje tot het vlees gaar is en de groenten beetgaar zijn. Voeg de resterende 1/3 van de groenten, de tomaten in blik en de knoflook toe aan de bonen. Voeg de bananaan in stukjes (en zonder schil) aan de bonen toe. Laat alles meekoken tot de bonen beetgaar zijn. Afhankelijk van hoe vloeibaar je de chili wil, kan je ofwel beide (de bonen en de saus met vlees en groenten) direct mengen, ofwel de bonen een beetje afgieten. Zorg evenwel dat je zeker wat kookvocht overhoudt voor bij de saus. Dien op met rijst of brood. Wij laten het aan de gasten over hoe pikant ze het willen hebben, dus we voegen de chilipeper pas op het laatste moment toe in het bord zelf. Buen provecho!

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Zuid-Amerikaanse keuken

Reacties

Euh de Anchos chili waarover je het hebt is wel degelijk aan de pikante kant... ik gebruik hem ook om chorizo worst mee te maken !!!

Thuis maakt mijn moeder een versie klaar met gedroogde rode chillies (bordeaux achtige kleur) die een vriendin of iemand anders meesmokkelde in haar bagage, want niet verkrijgbaar in België. De geur is overheerlijk, je moet ze in water laten weken (met een teentje look) en op basis van het losgekomen sap wordt de saus gemaakt. Om mij onbekende redenen gebruikt mijn moeder altijd bruine bonen en geen nierbonen. Verder gebruikt ze soms magere varkenslapjes die ze in kleine blokjes snijdt.

Hmmmm, eigenlijk is dit gerecht niet Zuid- of Midden-Amerikaans. Het is een gerecht uit de zuidelijke staten van de VS, ook bekend als Texas chili. Er bestaat wel een soort van (oudere) Mexicaanse versie, Chile Con Carne, maar dat is een ander wel gelijkaardig gerecht, niet heet, zonder komijn, met oregano, zwarte peper en ancho chilies en belangrijkste verschil: ZONDER tomaten.