Pizzadeeg

pancho · Hoofdgerechten · > 60 min · Niet-vegetarisch

Omdat beelden veel meer zeggen dan woorden, heb ik van mijn recept een video gemaakt die je op Youtube kunt bekijken: http://www.youtube.com/watch?v=GguQgFior50

Ingredi├źnten

een glas 120 ml water van 32 a 38 graden
11 g van Bruggeman droge gist
een theelepel suiker (5 g)
680 gram bloem
2 theelepels zout (10 g)
1 eetlepel olijfolie (15 g)
300 ml water (iets minder warm dan van gistmengsel)

Bereidingswijze

1. Gistmengsel

Doe in een glas 120 ml water van 32 a 38 graden
Strooi erop een pakje droge gist (bv 11 g van Bruggeman)
Strooi op de gist een theelepel suiker (5 g)

Roer het lichtjes door elkaar en laat de gist zijn werk doen. Na een kwartiertje zul je een onsmakelijk schuimend mengsel hebben.

2. Deeg

Neem een grote kom en doe er 680 gram bloem in
Maak in het midden een uitsparing ter grootte van het gistmengsel.
Doe in de uitsparing 2 theelepels zout (10 g), 1 eetlepel olijfolie (15 g), 300 ml water (iets minder warm dan van gistmengsel) en het gistmengsel.

Teken met een eetlepel een ster in de bloem zodat alles mooi mengt. Roer er verder in, totdat alles een massa begint te worden. Met meer bloem of water kun je het mengsel eventueel nog bijsturen.

Kneed het deeg gedurende minimum 10 minuten op het werkblad:

Eerst alles samenbrengen,
Daarna voortdurend samenvouwen en uiteendrukken met beide handen,
Ten slotte diagonaal rollen met je hele lichaamsgewicht via 2 polsen.

Maak nu een mooie bol van het deeg door te vouwen en dan te ronden.

3. Laat het deeg rijzen tot dubbele grootte

De ronde deegbol in de kom leggen met een natte handdoek erover bij 27 graden.
Aangezien de temperatuur kan varieren, varieert de tijd hiervoor ook. Na 45 min eens kijken. Kan ook een uur of anderhalf uur zijn.
Test: ga er met je vinger in en als het gat blijft, dan is het deeg is gerezen.

4. Deeg in juiste porties verdelen

Bestrooi het werkblad met een klein beetje bloem. Haal de deegbol in zijn geheel uit de kom. Je kunt er eventueel een heel klein beetje bloem opstrooien.

Verdeel het deeg met een mes in de juiste porties. Rol de kleinste porties tot een perfecte bol (zeker bovenaanzicht, want dit wordt het uitzicht van de pizza). Grotere porties kun je tot een bol vouwen en dan met de handen rond draaien.

Neem het penseel en bestrijk de porties met olijfolie.

5. Nog eens laten rijzen tot dubbele a anderhalve grootte

(Steek eventueel enkele deegbollen in afsluitbare zakjes en leg ze in de koelkast voor 1 a 3 dagen of in de diepvries voor maximum een maand. Doe daarna het volgende, maar hou er rekening mee dat het deeg natuurlijk eerst de kamertemperatuur moet bereiken.)

Laat het deeg rijzen tot anderhalve grootte (tijd varieert weer, bv een a anderhalf uur)

6. Pizzabodem afwerken

Bestrooi werkblad lichtjes met bloem
Leg de bol erop
Met vingertop druk je er een cirkel in zodat er een buitenste rand ontstaat (de korst)
Daarna druk je het midden met de vingers platter om ten slotte het midden uit te rekken tot de gewenste grootte/dikte.

7. Pizza beleggen

Neem een blad bakpapier en leg het op de keukentablet. Eerst een beetje olijfolie erop strijken met penseel. Daarna de bodem erop. De randen van de bodem bestrijken met een beetje olijfolie.

BELEG DE PIZZA NAAR KEUZE

8. Oven

Oven voorverwarmen met bakplaat erin. Zet de oven op het heetst, bv 250 graden met zowel boven- als onderverwarming als ventilatie aan.

De pizza 3 minuten laten bakken. Kijk door het glas van de oven, als de korst een kleurtje begint te krijgen is de pizza klaar. Normaal gezien zie je ook 'belletjes' door de toppings gaan.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.