Deze dipsaus past perfect bij een van de vele Thaise hapjes (genre: pikante visballetjes, gamba's in een deegjasje,...). Vroeger kende ik alleen de versie uit een flesje, maar op reis in Thailand kennisgemaakt met de zoveel lekkerdere verse variant...
Ingrediënten
- 1/2 komkommer
- 1 grote wortel
- 1 à 2 grote rode chilipepers (niet zo pikant als de kleine variant).
- 1 à 2 kleine sjalotten
- 100 ml witte wijnazijn
- 4 à 5 eetlepels rietsuiker
Bereidingswijze
Hak alle ingrediënten in zo klein mogelijke blokjes (ongeveer 1/2 cm). Vergeet niet de pitten uit de chilipepers te verwijderen. Breng de azijn in een steelpannetje of een kleine kookpot aan de kook en voeg eerst de stukjes sjalot toe. Voeg daarna de rest van de groenten toe en ook de suiker. Laat alles inkoken tot je een stoperige saus krijgt en je het gevoel hebt dat de groeten een beetje glazig geworden zijn. Deze saus is zowel warm als koud lekker en kan nog een tijdje in de koelkast bewaard worden. Ik maak deze saus meestal op het gevoel, dus proef af en toe tijdens het koken en aarzel niet om er een geut meer azijn of enkele lepels suiker toe te voegen indien nodig.
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
veruit de beste zoutzure saus.
bedankt
kris dekeijser · 09/12/08
Hoe heet de versie uit een flesje aub, alvast bedankt
Ger Esten · 18/10/15
Als flesje wordt het meestal ook gewoon "zoetzure saus" genoemd. Als je via internet zoekt naar bvb. Conimex zoetzure saus dan vind je het wel terug. Albert Heijn heeft een eigen variant.
Carlo · 22/10/15