Couscous

Carlo · Hoofdgerechten · Noord-Afrikaanse keuken · 45-50 min · Niet-vegetarisch

In Tunesië hebben we fantastische couscous gegeten. Naargelang de streek werden er ook verschillende groenten in gedaan. Een keer vond Helene een tand in haar couscous... bleek dat ze er een schapenkop hadden in meegekookt! Toen hadden we opeens geen honger meer. Maar laat dat uw pret niet bederven! Couscous blijft heerlijk en is niet moeilijk om te maken. Dit is het recept hoe ik hem maak.

Ingrediënten

Voor 2 personen: 4 merguez worstjes, 2 lamskoteletjes, 1 rode paprika, 1 gele paprika, 1 wortel, 1 courgette, 1 grote ui, 2 stengels selder, 100 gram kikkererwten (vers of uit blik), 250 gram gepelde tomaten uit blik, 1 runds bouillonblokje, harissa, 1 theelepel kaneel, verse koriander, couscouskruiden (te koop in supermarkten of in Noord-Afrikaanse winkels), couscous semoule, olijfolie, peper, zout

Bereidingswijze

Snij de groenten in grove stukken. Bak ze (begin met de hardste groenten) een 5-tal minuten in wat olijfolie in een diepe pot. Laat het bouillonblokje oplossen in een kop heet water. Blus de groenten af en toe met wat bouillon. Kruid royaal met de kaneel, de couscouskruiden en peper en zout. Voeg er de tomaten in blik aan toe en de rest van de bouillon. Laat alles zacht sudderen met het deksel op de pot. Voeg er op het einde de kikkererwten aan toe en laat 1 minuutje meesudderen. Bak of grill ondertussen het vlees gaar. Voeg het vrijgekomen vleesvocht bij de groenten. Doe de semoule in een kom met wat zout en olijfolie. Overgiet met heet water tot de semoule net niet onder staat. Laat de semoule het water opnemen alvorens er in te roeren. Schik het vlees op een schotel en kruid met wat verse koriander. Schep in elk bord wat warme semoule, groenten en saus. Wie graag pikant eet, kan er naar hartelust harissa aan toevoegen. Noot: de haren van elke Marokkaan, Tunesiër of Algerijn zullen waarschijnlijk ten berge rijzen bij het lezen van deze 'Belgische' variant... Noord-Afrikanen werken meestal een hele dag aan couscous en laten de semoule stomen met het kookvocht van de groenten. De beste couscous proef je nog altijd in Marokko, Algerije of Tunesië!

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Noord-Afrikaanse keuken

Reacties

Jens Doe iet aaan u wenkbrauwe zeee..
this egt niemer nrmal

Wij hebben een Marokkaanse vriend, en zijn mama maakt de couscous met pompoen erbij. Verrassend lekker! Ik overgiet de semoule niet met heet water, maar met het vocht van de groenten en eventueel met wat bouillon van kip die staat te koken en die ik er later toch aan toevoeg. Geeft een aparte smaak aan de semoule.

Ziet er heerlijk uit, toch heb ik een vraag. Is het mogelijk om bij die couscous rijst aan te te voegen? Ik moet een taak maken op school over verschillende voedingsmiddelen & ik vraag mij af of couscous te mengen valt met rijst?
Dank u x

Kimberly,
Couscous valt te combineren met rijst, maar is toch altijd véél lekkerder met semoule. Ik zou er dan toch de rijst niet aan toevoegen, maar apart opdienen. Kwa smaak, gaat het wel samen.

Eigenlijk kan je vanalles bij de couscous doen.
Bv Ik doe er een venkel bij.
De couscous een dag op voorhand maken is nog vééél beter dan heeft het goed kunnen trekken .

Ook zeer lekker erbij is een aardappel, per persoon, een venkel, enkele spruitjes,of een restantje witte kool.Bij sommige Tunesiêrs wordt bij cous-cous een glas verse karnemelk gedronken.

Het is wel goed ik wil u niet beledigen maar wij maken het heeeeel anders.
Vriendelijke groeten yousra 39 jaar

lekker en eenvoudig ! ik vraag me alleen af wanneer de harissa en de kikkererwten er aan te pas komen. ik heb zelf, bij wijze van bijgerechtje, rozijntjes met beetje kaneel laten trekken in wat heet water. geeft een zoete toets aan de couscous en qua smaak gaat het goed samen.

De kikkererwten: die ga ik er meteen aan toevoegen zie! De harissa: die dien ik mee op aan tafel, naar keuze toe te voegen voor wie graag pikant eet.

Nu dit recept voor de 2de maal gemaakt.Kippenborst toegevoegd.
Alle gasten in de wolken.
Eerste keer selder als storend ervaren nu weggelaten.

Bijzonder leuke site
Keep up the good job

Dany,
amateurkok

gisteren aan mijn kritische vrienden voorgeschoteld en enkel enthousiaste reacties gekregen!!
heb de koriander wel in de saus gedaan en niet op het vlees, was heel lekker!!
en heb geen couscouskruiden gebruikt, maar dat vang je perfect op met de kaneel, peper en zout en de koriander..
bedankt voor de heerlijke inspiratie

Dit klaar gemaakt maar na de overvloed aan hapjes eigenlijk geen plaats meer in onze buik. Toch een beetje gegeten en het was lekker.
De dag nadien opgewarmd en net als bij hutsepot en bouillabaise smaakt dit nog beter.
Ik maak dit opnieuw dit weekend en zal het nu een dag vooraf klaar maken.

Ik zoek nu al de tweede keer voor dit recept en eerste keer heb ik gewoon gelezen en men eigen ding gedaan. Ipv tomaten kun je veel currie gebruiken (gele of rode), voeg eendert welke groente erbij en de dag voor je begint snij citroen en limoen in dunne plakjes en giet er wat suiker over om ze te ""confijten"". En in het begin de ajuin met cayenne peper overstrooien!!! Probeer dit ook eens! Chappeau voor dit recept! En nooit vergeten koken is een kunst elk recept kun je draaien en keren hoe je het zelf lekker vindt!!!! :)))

Vanavond gemaakt voor een vriendin en we hebben ge-smuld. Inderdaad de rozijnen in wat kaneel en heet water laten wellen en dit er doorheen gedaan, was erg lekker. Couscous ook met het kookvocht van de groente gemaakt en alleen aangevuld met heet water: smaakte veel lekkerder. Bedankt voor het -makkelijke- en fantastische recept.

zeer lekker die saus !!!! eindelijk een goed en eenvoudig couscous gerecht !
Bedankt !

gemakelijke gerecht toch voor mijn ben geen kok
maar iedereen was onder de indrukt.
ze dachten dat ik het kant en klaar aan gekocht hebt.
bedankt Mvg

Super eenvoudig en zeer lekker