Gehaktballetjes

Ine · Hoofdgerechten · 45-50 min · Niet-vegetarisch

Om de zoveel tijd lukt het om een meidenavond te organiseren. Met zijn viertjes, om de beurt beetje koken, en vooral bijbabbelen. En dan doe je 'en passant' regelmatig lekkere culinaire ontdekkingen. Zoals deze gehaktballetjes van Cathy, hm, om van te smullen! Kunnen op zich als hapje dienen voor bij een apertief of op een buffet, maar zo mogelijk nóg heerlijker als dit volledige hoofdgerecht.

Ingrediënten

voor 4 personen:

voor de gehaktballetjes:
500 gr kalfs- of lamsgehakt
2 teentjes look (of meer...), in kleine stukjes gesneden
een rode ajuin, in snippertjes gesneden
veel komijnpoeder, paprikapoeder en gedroogde koriander
zout en zwarte peper, oregano (en provencaalse kruiden), cayennepeper
1 lepeltje tomatenconcentraat (opdat het gehakt beter zou hechten)
een half bosje verse koriander, in kleine sliertjes gesneden

voor de saus enz.:
1 rode paprika
4 verse tomaten
1 potje mediterraanse mix (soort tapenade van tomaat, aubergine,...) of 1 aubergine in kleine blokjes gesneden
1 blik kikkererwten (goed afspoelen!)
couscous (naar believen)
olijfolie
limoen- of citroensap

Bereidingswijze

Alle ingrediënten en kruiden (hou nog een beetje verse koriander over voor de afwerking) onder elkaar mengen om de gehaktballetjes te rollen (met de hand kneden werkt het best, en zorgt ervoor dat alle kruiden goed onder alle gehakt gemengd geraken).
Paprika en tomaat in blokjes snijden.
Gehaktballetjes in de pan bakken in olijfolie (wok of stoofpan op hoog vuur, goed laten bakken, zodat de buitenkant goed krokant is).
Paprika toevoegen en zacht laten worden.
Vuur wat lager, tomaat toevoegen en zacht laten worden.
Kikkererwten en mediterrane mix of aubergines toevoegen en minstens 10 minuten laten trekken (sudderen).
Nog bijkruiden naar believen met kruiden die ook al in de gehaktballetjes zitten.

Couscous klaarmaken (volgens verpakking), afgedekt laten opzwellen met grof zeezout erbij. Losmaken met een vork en een mengeling van limoen- (of citroen-)sap en olijfolie toevoegen (oppassen met de limoen/citroen, niet té veel toevoegen).

Afwerken met verse koriander, en eventueel wat humus (ook recept te vinden op deze site) als bijgerechtje.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
CAPTCHA
Deze vraag is bedoeld om spam tegen te gaan.