Lamsstoofvlees

Willy Delcart · Hoofdgerechten · > 60 min · Niet-vegetarisch

Mijn nieuwe bovenburen zijn Belgen van Marokkaanse origine. Zeer fijne en lieve buren ook. Elk jaar slachten zij een lammetje, zoals dat hoort voor de Islam. Zij doen dat in het officiele slachthuis, zoals dat ook hoort in Vlaanderen. We kregen een schouderstuk van hen cadeau. En dat heb ik bereid op mijn wijze. Mijn echtgenote was het 'volmondig' eens: fantastisch lekker! Het lijkt wat moeilijk, maar dat is het echt niet. Ik hoop dat jullie, net zoals wij, er kunnen van genieten.

Ingrediënten

 • Lamsstoofvlees of lamsribvlees (± 300 g zonder been gewogen)
 • in blokjes gesneden, liefst het been behouden (voor de smaak)
 • 3 grofgesneden uien, 2 à 3 tenen gesnipperde look (2 grote of 3 kleinere)
 • 2 grote afgestreken koffielepels kalfsfond in poeder
 • 2 volle koffielepels zachte mosterd
 • 2 handgrepen gewone bloem
 • een klein latje zwarte chocolade (fondant)
 • zout, peper, oregano, thijm, 1 laurierblad
 • water om te blussen, bakboter en zonnebloemolie
 • een scheutje lichte room, een klein scheutje raki (facultatief, geen ouzo!)
 • een weinig sausdikker voor bruine sausen (als nodig)
 • een bakpan zonder antikleeflaag
 • een kookpot met deksel

Bereidingswijze

1. Het lamsvlees in stukjes snijden tegen de vezels in. Zoveel mogelijk ontvetten. De beenderen ontvetten en behouden als 'peuzelvlees'. Gooi het extra vet en bindweefsel weg. Kruid het vlees en de beenderen langs beide kanten met voldoende zwarte peper en zout. 2. Verwarm een bakpan (geen antikleeflaag) met wat bakboter en bak de stukjes vlees en beenderen bruin. Zorg voor een hete pan, maar laat de bakboter niet zwart worden. Ook niet tijdens het bakken van het vlees. Hevel het gebakken vlees in een kookpot. Bestrooi met twee grepen bloem. 3. Voeg wat zonnebloemolie (of andere) bij de bakpan en bak de in stukjes gesneden ui en look daarin. Bestrooi de ui tijdens het bakken met zout, peper, voldoende oregano, een snuif chilipeper en gedroogde thijm. Laat het laurierblad even kort meebakken. Stort het (niet verbrande) baksel bij het vlees. 4. Blus de pan met voldoende water. Krab het aanbaksel los met een garde. Voeg twee stevige koffielepels zachte mosterd toe en roer alles stevig door elkaar. Giet dit over het vlees en vul aan met water tot het vlees net onder staat. Voeg er een beetje raki en de kleine lat chocolade bij. Kook de stoofpot op een zacht vuur gedurende ongeveer een uur onder een deksel. Het kan geen kwaad als het vlees overkookt is. Beter te mals dan te taai. Roer regelmatig even om. 5. Eens het vlees echt gaar is, moet je proeven en de saus naar smaak met peper en zout bijkruiden. Giet op het laatst een scheutje room of sojaroom erbij. Laat even mee doorkoken en dik de saus wat in met bruine sausdikker indien het nodig is. 6. Heel lekker met in zoete rode porto gestoofde kweeperen en aardappelpuree. Andere groenten of appeltjes kunnen ook, maar hoeven niet. Enkel het lamsstoofvlees met frietjes of kroketten is al een smaakfestijn.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten

Reacties

Lekker recept Willy! Mooi die toevoeging van chocolade. Dat is nieuw voor mij maar lijkt een mooie toevoeging.

Deze lekkere stoofpot vandaag klaar gemaakt. Ik heb er wel een stukje gember en wat komijn aan toe gevoegd. Deze zal ik nog maken het is voor herhaling vatbaar.