Penne a l'arrabiata

Carlo · Hoofdgerechten · Italiaanse keuken · 35-40 min · Vegetarisch

Aah.. niets is zo lekker als een goede penne a l'arrabiata! Het is een van mijn favoriete pastagerechten uit de Italiaanse keuken. Het is altijd een beetje afwachten hoe pikant het zal smaken, want met die kleine rode pepertjes weet je maar nooit. Soms begin je al na een hap te zweten, krijg je tranen in de ogen en word je stem hees. Daarom een tip: voeg niet alle rode pepertjes meteen aan de saus toe, maar begin geleidelijk en proef steeds of het niet te pikant wordt.

Ingrediënten

  • Voor 2 personen:
  • 250 à 300 gram penne-pasta
  • 500 gram tomaten in blik
  • 1 of meer gedroogde peperoncini (kleine rode pepertjes)
  • 3 teentjes knoflook
  • verse pecorino
  • olijfolie
  • zout
  • een handvol verse peterselie

Bereidingswijze

Versnipper de knoflookteentjes en bak ze aan in wat olijfolie. Blus met wat sap van de tomaten uit blik.  Prak de tomaten in blik in kleine stukjes en laat ze mee sudderen.  Kruid met  een of meer fijngesneden rode pepertjes en flink wat zout (ik gebruik een kleine eetlepel). Voeg er drie eetlepels olijfolie aan toe en laat de saus verder inkoken tot ze dik wordt. Eenmaal de saus klaar is, mag ze van het vuur. Kook de penne al dente in voldoende gezouten water. Giet de pasta af in een vergiet. Zet de saus opnieuw op, dit keer onder een zeer hoog vuur. Voeg de penne samen met wat kookvocht bij de saus en laat de pasta zoveel mogelijk saus opnemen. Ik voeg er graag op het einde wat verse peterselie aan toe, dat geeft een fris smaakje aan het gerecht. Dien op met vers geraspte pecorino. Smakelijk! En hou een glas water in de buurt...

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Italiaanse keuken

Reacties

We maken het nu al voor den tweede keer! 't is een super recept! Dankuwel :)

Gisteren geprobeerd. Heel eenvoudig, maar o zo lekker !

Super lekker, smaakt zoals in italie!!

Echt een aanrader!!

Ik braad eerst 100 à 150 gr pancetta krokant in de pan, daarna een fijn gesnipperd sjalotje en dan doe ik er de rest van de ingrediënten bij. Als laatste gaat er nog een flinke scheutje Noilly Prat of droge Martini in. Het zoete van de Noilly Prat of Martini geeft wat tegengewicht aan het zure van de tomaten. Het kruidige maakt de smaak wat voller. En zeker niet vergeten, flink wat oregano toevoegen. Per slot van rekening Italie, tomaten en oregano, een hemels trio.

pikante italiaanse worst in stukjes erbij, alles even laten stoven

Een erg lekker recept, maar water maakt het branderige gevoel alleen maar erger. Probeer het liever met droog brood!

Vergeet de Basilicum niet om te garneren: fantastische combi met de pittige pepers (sowieso 2 peperoncini gebruiken), niet te zuinig met de Pancetta (krimpt nog) & Noilly Prat. Fantastische combi: nieuwe boodschappenlijst.

Voor 2 personen: 400 gram pasta (bij voorkeur:pijpjes-pasta), 500 gram tomaten in blik, 2 verse tomaten, 2 gedroogde peperoncini (kleine rode pepertjes), 3 teentjes knoflook, verse pecorino, olijfolie, selderijpoeder, peper, zout, scheut Noilly Prat (anders Martini: niet te droog, daarom Noilly Prat).

Koop voldoende Pecorino (stuk 1x3 voor de saus, ik koop 1x5: rest schaaf ik als garnering, om aan het einde wat extra smaak en verse, geschaafde kaas)

Garneren met Basilicum (als tegengewicht voor de scherpte van de Pepers).

@Bockereyer: Vast ook lekker, maar dan ben je wel een geheel ander recept aan het koken. Een echte arrabiata hoort uit basic ingrediënten te bestaan, knoflook, peper, tomaat, evt. beetje kaas, en die moet je niet verpesten met ingewikkelddoenerij, imo.

Vandaag gemaakt, was heerlijk! Een pepertje was genoeg - het zweet stond op m'n bovenlip :-)

heb jullie recepten gelezen maar het is geen originele italiaanse keuken !!!
ik woon nu al meer dan 40 jaar in italie en wie wil kan ik verheugen met
originele keukenrecepten zonder smaakjes enz. erbij te voegen.
a presto ciao

Hallo Maria,

Ik ben wel benieuwd naar jouw recepten...zou je iets kunnen plaatsen? :)

Groetjes Anneke

Het is echt heerlijk, elke keer weer.Mijn moeder maakte het altijd en nu ging ik zelf maar op zoek naar het recept en het is bij deze gelukt. Grazie!

Vanavond klaargemaakt... was super lekker. Heb er een simpel slaatje met citroensap, olijfolie en fleur de sel bij geserveerd en het was schitterend... dit recept maak ik zéér zeker nog klaar... heeeeeeeeeeeeerlijk !!!!

Heerlijk was het vonden alle gasten, heb dit even klaargemaakt en we hebben bijna onze vingers afgebeten, zo lekker was het.
Laat die recepten van al die fantastische gerechten maar komen...
Hasta La Vista Pasta...

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
CAPTCHA
Deze vraag is bedoeld om spam tegen te gaan.