Ja, het is weer een klassieker van mijn moeder! Als ze brood bakte maakte ze dikwijls ook pizza, haar pizza was met een dikke smakkelijke korst. Ik heb alleen een kleine wijziging aangebracht ik meng twee soorten tarwebloem (gelezen in een boek).
Ingrediënten
voor 4 personen:
375 gram bloem, ik meng gewone tarwebloem met 00 tarwebloem van de italiaan.
180- 200 ml lauw water waarin je 10 gram verse gist oplost. Soms dien je niet al het vocht te gebruiken, vooral wanneer je bij het kneden aanvoelt dat het deeg te vochtig wordt.
4 eetlepels olijfolie
10 gram zout
Bereidingswijze
Bloem op het werkblad strooien, een kuiltje maken, olijfolie, en het zout toevoegen, en daarin geleidelijk het water met de opgeloste gist toevoegen. Begin alles te mengen, het is allemaal een zeer plakkerige boel en je denkt dit komt nooit meer goed maar je blijft rustig. Geleidelijk (ongeveer 5 minuutjes) begint het deeg zich tot een plakkerige bol te vormen. Je moet dan vooral blijven kneden zodat het deeg een homogene elastisch mengsel wordt. Dit alles zou ongeveer beklonken moeten zijn na 5 minuten kneden.
Het deeg opnieuw 5 minuutjes kneden, ik doe het door het te vouwen en duw met mijn vingertoppen zodat er putjes in komen.
Het deeg 20 minuten onder een vochtige doek laten rusten. Het deeg moet zowat verdubbelen in omvang en luchtig aanvoelen.
Ik verdeel het deeg in twee delen. Het deeg dun uitrollen. Plaats de twee pizza's op een bakplaat met bakpapier. Als het uitgerolde deeg op de bakplaat ligt, nog eens met je vingertoppen het deeg ""uitrekken"".
Pizzadeeg bedekken naar wens (niet te veel tomatensaus gebruiken want anders wordt het deeg te sompig).
De oven moet echt heel warm zijn, pizza bakken gedurende 10 tot 15 minuten.
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
Waar is dat 00 tarwebloem verkrijgbaar?
hoi · 06/02/11
Je vindt dit tegenwoordig bij de Delhaize, of bij een italiaanse delicatessenzaak.
fanny · 07/02/11
Bedankt voor het recept, eindelijk een dik pizzadeeg :)
celine · 06/07/10