Ricottaschuim met ei en sinaassappelsap

Willy Delcart · Nagerechten en gebak · 15-20 min · Niet-vegetarisch

Ik ben een fervente volgeling van Piet Huysentruyt. Hij leerde me jaren geleden het hoe en het waarom van het koken. Dit is een receptje van Petra uit de 'Perfecte keuken' van VTM, weliswaar wat aangepast door mezelf. Het is heel erg lekker, supersnel klaar en gemakkelijk te bereiden. Bijzonder geschikt bij etentjes met gasten, omdat het de dag voordien kan worden voorbereid. Zonder kruimels kan het ook als soufflé opgediend worden. (We hebben het geprobeerd, 180° - 12 tot 15 min. in de oven.) Maar dat vonden wij hier thuis minder lekker.

Ingrediënten

  • 2 eieren 
  • 250 g Ricotta
  • 1 sinaasappel (bij voorkeur een bloedsinaasappel)
  • 60-70 g suiker (naar smaak)
  • Spritskoekjes of Amarettokoekjes of een ander zandkoekje
  • Een heel klein scheutje 'Mandarin Napoleon' of Cointreau (facultatief en naar smaak)

Bereidingswijze

1. Pers de sinaasappel, bewaar het sap. Scheid het eiwit van het eigeel. Verdeel de suiker over de ei-gelen en de eiwitten. 2. Klop het eiwit stijf en de dooier tot een witte massa. 3. Meng de ricotta en het sinaasappelsap (en een scheutje likeur naar smaak) met het dooierschuim. 5. Meng zachtjes (al scheppend met een lepel) het geklopte eiwit onder het mengsel. 6. Verdeel de mousse over de vier dessertglazen en laat deze koelen in de ijskast (ook mise-en-place voor de volgende dag). 7. Verkruimel, net voor het opdienen, 1 zandkoekje per persoon met een deegrol en verdeel het koekjeskruim over de vier glazen.

Deel dit recept: Tags: Nagerechten en gebak