Spaghetti carbonara

Carlo · Hoofdgerechten · Italiaanse keuken · 15-20 min · Niet-vegetarisch

Frank Zappa zong al over 'all those things that never belonged on a pizza in the first place..', wel, met carbonara is het net hetzelfde. Probeer het eens zonder room, zoals de Italianen het maken! En met massa's zwarte peper! En witte wijn! En koppijn 's ochtends omdat de wijn toch wat goedkoop was...

Ingrediënten

250 gram spaghetti, fijne spekblokjes (liever pancetta i.p.v. spek!), 2 eidooiers, knoflook, witte wijn, olijfolie, peper, zout, parmezaan of pecorino, peterselie.

Bereidingswijze

Dit recept is bestemd voor 2 personen. Reken op 200 gram en 2 eidooiers per 2 personen. In tegenstelling tot een wijdverspreide gewoonte, wordt deze spaghetti niet met room opgediend. Wie room aan dit gerecht toevoegd, verknalt meteen de finesse van deze saus en maakt er een plomp en zwaar gerecht van. Bak in wat olijfolie 5 eetlepels spekblokjes (of meer naar keuze, en eigenlijk, zoals terecht in de commentaren staat, beter pancetta gebruiken, dat is zachter en minder zout dan spek), samen met twee fijngesnipperde teentjes knoflook. Kruid met peper en zout en voeg er een half glas witte wijn aan toe. Kook de pasta in gezouten water gaar. Giet ze af en meng de saus erdoor, samen met drie eetlepels olijfolie. Kruid opnieuw met peper en zout. Voeg op het einde de eidooiers al roerend door de pasta heen. Dien op met een klein beetje parmezaan of pecorino en wat versgesnipperde peterselie.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Italiaanse keuken

Reacties

Gebruik zelf geen room (mn moeder ook niet) en ook geen witte wijn. Wel een halve chilipeper in ringetjes, 2 teentjes knoflook, sjalotjes, wat bieslook en soms pijnboompitjes.

het recept ziet er heeeeeeeel lekker uit en deze middag ga ik het uitproberen,
groetjes

échte ""carbonara"" 3 keer in Rome gegeten, verschrikkelijk!!! zonder room is het niet te VRETEN en écht ""al dente"" (lees: bijna niet gekookt) nog viezer... gelieve NOT to spread the word please!!! als ze het zo hier in resto's zouden verkopen, zou niemand het eten, trust me.

Gelieve het te houden bij een verbetering van de carbonara..

Ik ben blij te zien dat er geen room in gebruikt wordt. Probeer het ook eens met een dikke schijf pancetta in reepjes (in plaats van met spek met look).

Zo ga ik tewerk:

1. bak de pancetta in een goede hoeveelheid boter (geen olijfolie) tot bij bruin wordt, maar niet knapperig. Dan blussen met de wijn, van het vuur halen.

2. spaghetti koken.

3. voeg wat kookvocht bij de eierdooiers in een pot (ik gebruik er vier ... zéér verse biologische, anders is de kleur grijsachtig en onsmakelijk). Meng de gemalen pecorino romano en parmegiano om deze eiersaus wat in te dikken. Beetje zout (pecorino is al gezouten). Voeg nu de verse geknipte bladpeterselie toe.

4. Haal spaghetti van het vuur, en zet daar de pancetta op. Giet de spaghetti af en roer bij de saus.

5. Giet de goed bakkende pancetta met boter en al bovenop de gemengde pasta. Opnieuw goed mengen.

6. Dien op en maal er wat vers gemalen zwarte peper over en wat kaas.

7. Drink hierbij een lekker glaasje witte wijn.

Schitterende versie, maar weer eens wat kritiek: alle grote italiaanse chefs gebruiken altijd pecorino romano (geen toscaanse want die is te zacht en smelt niet voldoende op de pasta), nooit parmiggiano of grana padano. Wat wel vaak gedaan wordt is bij de saus ook een scheutje melk toevoegen, zodat de eierdooiers beter verspreiden. Het kan bovendien absoluut geen kwaad als er een beetje eiwit bij zit, dat maakt hier en daar kleine klontertjes op de pasta die voor wat variatie in smaak en uitzicht zorgen.

Ik had dit gerecht een paar keer slecht bereid gegeten en haatte het.
Onlangs pas bij een vriendin op de bovenstaande manier bereid gekregen en het was heerlijk. Ondertussen heb ik al enkele oplossingen gevonden voor typische carbonara-problemen:

""mijn carbonara is te droog"": probeer eens per 2 of 3 eierdooiers, ook een volledig ei te gebruiken (dus met eiwit). Het zorgt ervoor dat de saus wat lichter is. Een scheutje melk heb ik nog niet geprobeerd maar heeft een goede kans op slagen denk ik.

""mijn carbonarasaus stolt niet"": Je deed je eiermengsel bij de warme spaghetti maar het blijft maar een natte boel? Ofwel heb je teveel eiwit gebruikt, ofwel is je spaghetti teveel afgekoeld zodat het eigeel niet meer kan stollen. Even op het vuur zetten in een warme pan en even omroeren. Dat kan helpen.

Smakelijk!

Met dank voor de uitstekende inspiratie en dito discussie!

Dit recept een paar maanden geleden al onder favorieten geplaatst, en sindsdien al meerdere malen gemaakt en het is héérlijk! Wel goede kwaliteit look gebruiken en liefst pancetta. Succes gegarandeerd.

juist eens gemaakt en ik moet zeggen:
zeker voor herhaling vatbaar.

Ga vandaag dit recept uit proberen, hopelijk is men vriendin ook in de wolken zoals de rest hier :)

Ga er wel champignons en ui aan toevoegen, deze bak ik samen met het spek .

Ik kocht 30 jaar geleden in Italië een kookboek in het Italiaans met alleen maar pastagerechten (ik spreek een beetje Italiaans). De carbonara wordt in dit kookboek ongeveer bereid zoals hierboven maar er wordt wel een beperkte hoeveelheid room gebruikt (carbonara met véél room is inderdaad een onding).
Als spek gebruikt dit kookboek GUANCIALE, dit varkens wangspek. Je vindt het niet gemakkelijk in de handel, meestal alleen in gespecialiseerde Italiaanse winkels. Google maar eens naar ""guanciale"".
Dit maar even om te zeggen dat er in Italië zoveel carbonara-recepten zijn als mamma's.

Ook heel lekker en actueel: ipv pancetta snippers gerookte zalm gebruiken. Deze bij de kaas/ei mengsel voegen en als laatste bij de spaghetti roeren.
Eet smakelijk

zeer lekker en gemakkelijk recept...
ook voor personen die niet gek zijn op de parmesaan kaas die er anders altijd al direct mee doorheen zit...

Yes, dit is de goede! Wat een idioten die er iets anders mee doen. Door de vele variatie op het internet is het nog lastig zoeken naar het goede recept. Deze sla ik in ieder geval op! Enige wat ik mis en eigenlijk best wel zeker van ben is dat er een uitje doorheen zit of niet??

Ik heb dit gisteren voor de eerste maal gemaakt en het was een enorm succes!
Ik heb er wel nog wat ajuin aan toegevoegd.. Heel lekker!

Als je die wijn toevoegt, moet je hem dan laten inkoken?

superlekker recept, alleen heb ik voor 4 personene 6 eierdooiers genomen en heb ik bouillonblokjes toegevoegd aan mijn kookwater voor de pasta.
Echt een aanrader!

Ik gebruik altijd de hele eieren die ik eerst flink opklop..het is dan niet zo droog..wel niet meer op het vuur zetten anders begint het te stollen en dat is nt. lekker..

ik heb het ook juist gemaakt, maar vond het een beetje droogjes , voor de rest goed ga er wel volgende keer wat vocht bij doen ps was de wijn vergeten

Ik ga dat recept zeker eens proberen, maar dan zonder die kanjer van een dt fout.

Spaghetti carbonara is een klassieker waar oh zo veel tegen gezondigd wordt. Helaas ook hier. Eigenlijk moet je pancetta gebruiken i.p.v. spekblokjes. En de gesnipperde look hoort er ook niet in thuis. Laat een in tweeën gesneden lookteentje meefruiten terwijl je de pancetta in de olie bakt en haal het er nadien uit. Verder heb je vers geraspte parmezaan nodig, enkele eieren - al naar gelang de hoeveelheid, reken één ei per persoon - gehakte platte peterselie en zwarte peper. Kook de pasta en voeg toe aan de pancetta. Doe alle andere ingrediënten erbij en roer langzaam tot een romige saus ontstaat. Voeg geen extra kaas toe.

Fijn recept! Eenvoudig, snel en heel smakelijk

ik zit nu op als student op kot, en dit is echt een aanraden voor al mijn k/lotgenoten! snel klaar en bijzonder lekker!

We zijn nu beziig spaghetti carbonara te maken . De keuken ruikt al heeeerlijk .
Hopelijk is ze nu ook heerlijk om op te eten .

Hallo,

Hoeveel parmezaan moet er in dit receptje?

groetjes

i got a delightful blowjob last night, and i feel it had a lot to do with your recipe. My girl was quite impressed by my cooking skills. respect!

Eindelijk! Ik word altijd blij als ik iemand tegenkom die carbonara niet met room bereidt. Spread the word!

Hij staat bij ons onder de favorieten. Echt heel erg lekker!!!

superlekker!
bedankt voor de wijntip! :)

supper: heb alleen een beetje ui aan toegevoegd en 3 ei ipv 4.

Ik voeg soms wel wat schijfjes verse champignons toe die ik eerst stoof in wat boter. Lekker ...

Ik heb een extra eidooier gebruikt en een zachte rode Italiaanse wijn. Ik was eerst bang dat de rode wijn een te sterke smaak zou hebben maar doordat je het spek ermee blust nam de spek vooral de smaak op en dat was niet slecht. Inderdaad veel beter zonder room en denk niet dat ik nog room ga gebruiken.

Ik moet toegeven dat ik een echte roomfreak ben en tot nu toe heeft er nog niet onder geleden. Helaas besef ik wel dat mooie liedjes niet lang duren. Ik ga het zeker eens proberen, hoewel spek en eieren inderdaad ook calorierijke bedoeningen zijn.

Op school maken ze dit ook
en morgen probeer ik het zelf eens met dit recept
ik laat jullie nog weten hoe het geweest is

Oeps, ik bedoelde met mijn vorig bericht: tot nu toe heeft mijn lijn er nog niet onder geleden.

zonder dat halve glas wijn is la carbonara ook ongelofelijk lekker

maar voor mensen met een hart probleem is het niet goed zout te eten dus kan het ook zonder zout?

hallo
ik ga het morgen eens proberen het recept ziet er echt heel lekker uit grtz

Dit was een voltreffer van jewelste! Op 1 week hebben we dit recept 2 maal gemaakt. Geloof me, dit volgt nog enkele keren in de komende 3 weken. Thanks and btw, I got so much more then a blowjob :-) Ciao

heej,lijkt me heerlijk,men mama is het aan het uitproberen...! =)

De derde persoon enkelvoud van toevoegen is toevoegt, niet toevoegd.

kimberly | 14-04-2009
Op school maken ze dit ook
en morgen probeer ik het zelf eens met dit recept
ik laat jullie nog weten hoe het geweest is

Ik wacht al bijna een maand in spanning af... Hoe was het?

Heerlijk, vooral met room!!

Ik heb het recept zien bereiden in Padova en heb het er verschillende keren gegeten omdat ik het zo lekker vond. het werd wel bereid met mascarpone, ik doe het thuis ook en vind het lekker. Ga ook eens dit recept proberen

Nigg'

wij eten dit zo graag maar vind altijd dat de carbonara afkoelt als je er de losgeklopte eieren onderroert .Is hier een oplossing voor
AUB help mij Wij eten dit zo graag

Ik was voor één keer te lui om in het kookboek van Marcella Hazan te kijken en heb dus maar blindelings het internet vertrouwd. Dit recept heeft mijn vertrouwen, en dat van mijn eters, niet beschaamd!

Met room is dit gerecht ook schitterend lekker- trouwens het is helemaal niet juist dat er slechts recept bestaat. Dit is volkskeuken en net zoals bij ons had / heeft elke 'Mama' haar eigen recept. En voor het argument dat het niet goed is voor de lijn: ach kom alsof eieren en spek dat wel zouden zijn. Bovendien zijn er voldoende 'light' alternatieven.

heb dit recept al een paar keer gebruikt (ook met gasten) en is echt overheerlijk! ik maak het altijd met ""filet de york"" van de Aldi die ik aanbak, smaakt zalig en is lekker economisch :-) verder heb ik er voor het opdienen nog wat pijnboompitjes op gedaan, ook geslaagd! smakelijk iedereen!

Mijne is toch ietsje anders, o.a. zonder de witte wijn.
Voor warme carbonara is het volgende handig: pasta afgieten/-spoelen en toevoegen aan pan met pancetta en zorgen dat het warm is, van het vuur afhalen en dan ei / kaas toevoegen en op smaak brengen. Dan heb je warme carbonara :-)
Zorg ervoor dat je de pasta weer warm hebt voordat je eieren / kaas toevoegt. Daarbij komt ook nog dat 1. eieren uit de koelkast liggen en 2. je een pan met dikke bodem gebruikt waardoor je niet alle warmte kwijt ben, alleen de warmtebron kwijt ben tegen doorkoken.
Geniet ervan!

Pagina's