Gentse waterzooi met asperges

Willy Delcart · Hoofdgerechten · Belgische keuken · 35-40 min · Niet-vegetarisch

Wie tijd, tijd, tijd en passie heeft kan zich wagen aan supersmaakvolle zelfgemaakte kippenbouillon. Hoe meer smaak je bouillon heeft, hoe beter het resultaat van de waterzooi zal zijn. Maak dit gerecht echt wel in de aspergetijd! Ik groeide op in Gent. Toen ik jong was, bevond er zich een klein restaurantje in de Donkersteeg (de Frans-Gentse vertaling van toen was: Rue du Paradis) In dat Donkersteegje was een restaurantje dat alleen beroemd was omwille van de Gentse waterzooi. Dit wordt dus een klassieker, met een variante. Wie zin heeft: ik heb ook een blogje met overwegingen vanuit de keuken: http://blog.seniorennet.be/willy_en_mieke/

Ingrediënten

Het vlees van 1 goede kwaliteitskip,
1 liter goede kippenbouillon,
1 wortel, 2 stukken wit van prei, 3 kleine stukken selder (zonder blad),
1 ui, vaste kookaardappelen,
in de lente: 3 tot 5 voorgekookte aspergestengels,
2 eierdooiers, 1 dl room (30 %), sap van 1/2 citroen, wat kervel, wat peterselie,
een mespuntje cayennepeper, peper en zout, roomboter

Bereidingswijze

1. Kook de asperges vooraf. Maak de groenten schoon, schil de selder en de wortel, pel de ui en snijd alle groenten in stukken. Je maakt zelf een keuze: in fijne julienne of brunoise (zoals de klassieker het zegt), of in wat grotere stukken. Snijd de asperges in stukken. Snijd de peterselieroosjes en de kervel fijn. Zet alles klaar. 2. Schil de aardappelen en kook ze afzonderlijk. Giet ze af, damp ze uit en houd ze op warm. Je kan ze ook op het laatst meewarmen in de saus. 3. Stoof de groenten aan in wat boter (cocotte) in deze volgorde: de wortelen, de selder, de ui en tenslotte de preiwitten. Bevochtig met de ontvette kippenbouillon tot alle groentjes goed onder staan. Kruid met peper, zout en een snuifje cayennepeper. Leg de stukken kip er nu bij. Laat alles goed warm worden en leg er de aspergestukken ook bij. Proef nu zeker voor de kruiding. Breng net tot tegen het kookpunt. 5. Maak nu de binding. Neem de twee eierdooiers en voeg er de dl room bij en roer los. Bind daarmee de waterzooi. Laat niet meer koken! 6. Bestrooi alles met de fijngesneden peterselie en kervel. Roer wat om en besprenkel met het sap van de halve citroen. Dresseer. Geef iedereen wat van de groente, de kip en de warme aardappelen. Giet er de waterzooisoep overheen.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Belgische keuken

Reacties

Beste

Fijn dat dit héérlijk receptje met ons wil delen.

William