Belgische keuken

Blinde vinken met spekjes en champignons

Carlo

Ik had gehoopt om eindelijk terug te vinden waar die naam "blinde vinken" (ook wel "vogels zonder kop" genoemd) vandaan komt, maar mijn zoektocht op het internet is tevergeefs... Weet iemand waarom ze zo noemen? Voor wie het niet kent: een blinde vink is een opgerold dun lapje kalfsvlees met daarin gehakt. Het leuke aan dit recept is dat het een heel rijke smaak heeft, maar weinig aandacht vergt in de bereiding ervan.

Bloemkoolmousse met een vleugje zee

Ine

Tip van Hilde, met als commentaar: simpel maar lekker. En dat is het ook. Handig om op voorhand te maken, en als je gasten hebt, niet te veel in de keuken te moeten staan!

Dendermondse vla

taken

Als het kermis, feest,... was, maken we "vla", een streekgerecht uit Dendermonde. Dendermondenaren stellen zich bij "vla" iets voor dat meer aanleunt bij broodpudding dan bij "Lierse vlaaikes" (fruittaartjes) of "Hollandse vla(pudding). Proberen!

Gebakken kalfszwezerik met stoemp van prei en Breydelham, gebakken shi-tak

AnneliesV

Recept van Johan Deboeverie van restaurant De Boeveries voor vier personen. Hij is ook culinair adviseur bij Breydel. Meer recepten van hem kan je vinden op de website van Breydel www.breydel.be

Gehaktkoekjes met zure ajuinsaus en frietjes

Willy Delcart

Een oud Liers recept van mijn grootmoeder uit de jaren 1920-1930. Deze combinatie lijkt op het eerste zicht nogal vreemd en banaal. Toch vind ik dit nog altijd bijzonder lekker. Mijn moeder vertelde me dat, toen zij nog kind was (1920), in de stad Lier elk frietkraampje op de straat dit eenvoudige gerecht verkocht.

Pagina's