Kalfsrolletje gevuld met asperges, kaas en ham

Willy Delcart · Hoofdgerechten · Belgische keuken · 35-40 min · Niet-vegetarisch

Dit gerecht maak je best op het (nog goede) einde van het aspergeseizoen. De prijs valt dan nog best mee. Gebruik asperges die niet al te dik zijn. 't Is ook weer Vlaams en Nederlands. Want ik haal mijn asperges rechtstreeks bij de boer aan de grengs met Nederland. Wie zin heeft: ik heb ook een blogje met overwegingen vanuit de keuken: http://blog.seniorennet.be/willy_en_mieke/

Ingrediënten

  • 2 dunne kalfsneden (ca. 120 g/stuk), 3 plakken gekookte beenham,
  • 1 snede smaakvolle kaas (bv. oude Beemster, Père Joseph of oud Brugge),
  • 500 g verse witte Vlaamse of Nederlandse asperges, 1 bosje bieslook,
  • scheutje room, peper, zout, bakolie, boter

Bereidingswijze

1. Schil de asperges. Verwijder het zeer harde uiteinde. Snijd de bovenste delen (met puntjes) op de rol-lengte van het vlees. Kook eerst deze bovenstukken gaar naar eigen wens in gezouten water. Neem de stukken uit het kookwater en laat afkoelen en uitlekken op een reine theedoek. Snijd de overige asperges in kleine delen en laat deze in hetzelfde kookwater door en door garen.

2. Beleg elk stukje kalfsvlees met een stuk ham, een 1/2 snede kaas en wat aspergepunten. Rol het vlees op en zet het rolletje vast met een prikker of twee stukjes keukentouw.

3. Giet de gare aspergestukken af en mix ze tot mousse. Kruid met peper en zout. Voeg eventueel een lepeltje room toe. Snijd de rest van de ham in fijne reepjes. Snijd ook de rest van de aspergetoppen wat kleiner. Hak het bosje bieslook (hoeveelheid naar smaak) zeer fijn. Meng alles doorheen de mousse.
De mousse hoeft niet warm geserveerd te worden.

4. Bak de kalfsrolletjes kort en hevig om en om tot mooi bruin in wat boter en olie. Maak met het aanbaksel een braadjussaus (maar dat is een ander recept). Laat niet te lang bakken, kalfsvlees mag best wat rozig blijven.

5. Serveer met wat gekookte aardappeltjes.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Belgische keuken