Mattentaart

Kelly · Nagerechten en gebak · Belgische keuken · > 60 min · Vegetarisch

Ik vind het enorm leuk om eten dat je normaliter gewoon kunt kopen in de winkel, zelf te maken. Zo heb je er meer genot van plus je weet wat je op je bord hebt

Ingrediënten

Voor de matten: 3 l volle melk of verse melk 1 l karnemelk 1 el azijn Voor de taart: 6 eigelen 6 eiwitten 250 g bloemsuiker 75 g gemalen amandelen 2 bladerdeegvellen

Bereidingswijze

Ik prefeer een iets nattere mattentaart dus maak ik de matten op de moment zelf. Heb je liever een drogere taart, dan maak je de matten de avond van tevoren en laat je deze uitlekken in de koelkast. Breng de 3l volle melk aan de kook Voeg de liter karnemelk toe Als je ziet dat er niet voldoende matten worden gevormd, voeg je een el azijn toe Je laat dit nog even 15 minuten doorkoken en dan kan je de matten afgieten en een beetje laten afkoelen. In de foodprocessor doe je de 6 eigelen, gemalen amandelen en 125 g van de bloemsuiker. Deze geef je al eens een puls. Voeg de matten toe en meng dit goed. De eiwitten klop je stijf tot zachte pieken met de rest van de bloemsuiker. De gesteven eiwitten spatel je dan voorzichtig onder het mattenmengsel. Je legt 1 bladerdeegvel in een bakvorm en je prikt er met een vork enkele gaatjes in. Je stort het mattenmengsel er in en dekt dit goed af met het andere bladerdeegvel. Nijp de randjes van het bladerdeegvel gaat samen, zodat de taart volledig afgesloten is. Juist in het midden knip je een stoomgaatje, waar dan later lekkere matten uitkomen... Bestrijk eventueel de bovenkant met wat eigeel voor een mooie glans. Dit mag in een voorverwarmde oven van 220°, dit zo'n 45 minuutjes. Smakelijk

Deel dit recept: Tags: Nagerechten en gebak · Belgische keuken

Reacties

Mattentaarten met eiwitten erbij vallen te bleek uit.

Welbedankt voor het recept, het was een mooie gele mattentaart.
Ik gebruikte drie eiwitten en geen zes. Het waren grote eieren.

mijn bladerdeeg aan onderkant van de mattetaartjes is niet genoeg gebakken , wat kan de reden zijn?

Ik zie hierboven geen enekel mail met het probleem dat zich bij mij voorgedaan heeft.
Mijn taart gaat heel veel omhoog zodanig dat het bovenvel loskomt van het ondervel. Doe ik misschien teveel vulling in? De smaak is zeer goed maar het heeft geen zicht van een Geeraardsbergse mattetaart. Ik zou zo graag weten wat ik fout doe.

antwoorde voor luc:
giet 3liter verse koemelk in een kom en breng aan de kook,pas als de melk in de kom begint omhoog te komen giet je er de 1,5 liter verse karnemelk bij en breng terug aan de kook door ondertussen heel zacht te roeren met een houten lepel,eens de melk voldoende gestremd is neem je ze van het vuur af en giet je die in een neteldoek of keukenhanddoek die je eerst aan de uiteinde aan elkaar knoopt om dan het stremsel door te gieten ,laat een nacht uitlekken vooral eerst te gebruiken!!! smakelijk

@Jos,
Plaats je vormen op een rooster i.p.v. op een plaat ,dat laat de warmte veel beter door en zo zal je bladerdeeg wel onderaan ook gebakken zijn. Plaats het rooster in het midden van de oven. Let ook wat op de dikte van je bladerdeeg.

3 liter melk is veel te veel op 1 liter karnemelk,
gebruik een 1 op 1 verhouding of het zal nog veel mislukken

ik heb nu al 2 maal een poging gedaan om een mattetaart te maken en 2 maal mislukt deze. de vulling van de mattetaart komt niet op, waardoor de mattetaart niet luchtig is.kan er iemand mij helpen.
ik heb in de eerste poging een klein gat gemaakt in mijn bovenste bladerdeeg en in de 2de een nog groter gat maar niets werkt. het rare is dat mijn bladerdeeg perfect opkomt maar als ik de taart na wat afkoelen uit de oven neem. de inhoud er gewoon uitloopt ondanks dat mijn bladerdaag onderaan perfect gebakken is. deze breekt door het gewicht van de lopende inhoud... wat doe ik verkeerd?

Ik heb een vraagje, hoe groot moet dat bladerdeegvel zijn. Ik kan mij niet voorstellen dat het voor een klein mattetaartje is.
Graag hoor ik het antwoord.

groetjes
claudia

Ik heb hetzelfde probleem als Yolande, de bovenkant gaat te veel omhoog.

Ik heb nochtans gelezen dat het kruisje dat je bovenaan moet maken daar net voor dient: lucht & vocht een ontsnappingsgaatje geven.

Als je uw ""matte"" een avond laat uitlekken (wat ik altijd doe) zal je zekers geen drogere mattetaart hebben hierdoor. Azijn wordt gebruikt om uw karnemelk ""zuurder"" te maken, waardoor de schifting, het vormen van de matte beter tot stand komt. Alleszins uw melk eerst laten koken (altijd volle melk, is vetter) vooraleer uw karnemelk bij te doen. Indien mogelijk gebruik verse melk en karnemelk van bij de boer.
Uw matte draait ge dan door een passe-vite en voeg hierbij uw suiker (gewone suiker) amandelpoeder, eiers en eiwitten en amandelessence toe. Eiwitten als laatst, en dit goed mengen gewoon met houten spatel.
Afbakken in voorverwarmde oven 30min op een 200°C (afhankelijk van oven tot oven). Als uw bladerdeeg niet uitgebakken is, stond uw temperatuur te laag of uw tijd te kort. En de grote van uw vorm, (ik maakt ze in vormen van 8 a 10 cm diameter) speelt ook een rol.
Uw vormen op plaat of rooster maakt geen verschil, ik bak altijd op platen, heb hierbij nog nooit problemen mee gehad.
Als uw mattetaart niet luchtig is, en vulling er uitloopt, denk ik dat er iets niet klopt met uw hoeveelheden. Uw vulling mag niet vloeibaar meer zijn als je ze in uw vorm doet. En gewoon vanboven een knip ingeven is voldoende.
Bij vragen mail me eens. mariovereecke@skynet.be

4 liter melk en karnemelk levert mij te veel wrongel op.
Ik gebruik 1 liter volle melk en 1lter karnemelk (beiden biologisch). Dat levert een mattetaart op waar je royaal met 4 personen van kunt eten.
Wel hoeveelheid overige ingredienten halveren!
Ik bak de taart in een (kleine) springvorm want kleine vormpjes heb ik niet.
Verder gebruik ik minder suiker dan in het recept staat en vervang bovendien een deel door vanillesuiker. Ik gebruik amandelpoeder (fijn gemalen amandelen, bij de Turk te koop). Wel zo makkelijk!
Volgens mij is de verhouding melk/karnemelk niet krities en voor de hoeveelheid matte maakt het niet uit. Meer karnemelk geeft een frissere smaak.
Ik zet de taart 20 min. op 200 graden (oven voorverwarmd), vervolgens nog 5 min. op 220 graden. Dan zet ik de oven uit en laat de taart nog 10 min. in de oven doorgaren. Een paar uur laten afkoelen en daarna smullen maar!

de melk en de karnemelk + 1 eetlepel azijn staan nu al 20 minuten te koken en er zijn geen matten te zien. Alles blijft gewoon vloeibaar, als ik dit mengsel door een zeef giet blijft er niets meer over??
!!??? geen matten help wat doe ik niet goed ?????

de melk en de botermelk in de gewone handel te koop zijn doorgaans gepasteuriseerd en klonteren niet.
Van de ""verse karnemelk"" van LUXLAIT (te koop bij Carrefour) kan nog wel kaas gemaakt worden maar eigenlijk is het geen nevenprodukt van de fabricatie van boter maar half afgeroomde melk waar bacteriën aan toegevoegd zijn maar die klontert toch als echte botermelk. In echte botermelk zit geen vet meer. Die botermelk van het luxemburgse merk Luxlait is het enige produkt waarmee ik nog kaas kan maken dus waarschijnlijk ook matten op voorwaarde dat de gebruikte melk niet industrieel behandeld is.

heb het recept uit *ons kookboek*gebruikt en ze zijn zeer geslaagd,iets minder zoet dan gewoonlijk,maar toch lekker;eerste keer waren ze niet gerezen,ondervonden dat men geen gaatjes mag prikken in het deeg.

de melk en de karnemelk + 1 eetlepel azijn staan nu al 10 minuten te koken en er zijn geen matten te zien. Alles blijft gewoon vloeibaar, als ik dit mengsel door een zeef giet blijft er niets meer over??
!!???

Antwoord aan Vanessa. Ik kook 3 liter halfvole melk.als deze kookt giet ik en 1 liter karnemelk erbij. Opnieuw laten opkoken en met een houten spatel lichtjes roeren. Vanaf dat de brij begint te koken zal u zien dat het begint te schiften, dus matten.
U moet zeker de Melk + Karnemelk laten opkoken anders geen matten. Na opkoken ze afgieten in een doek en laten afkoelen. U kan de matten na afkoeling eventueel al verwerken wat ik zou aanraden anders wordt de brij te vast en moeilijk te verwerken. Dus, succes ermee (de fout ligt bij u dat u alles geen 2de maal hebt laten opkoken). Mail mij eventueel uw resultaat.

Ik wil nog vermelden dat ik al dikwijls mattetaartjes gemaakt heb. Voor het koken van de matten heb ik nog nooit azijn gebruikt.( Ik laat dit over aan de liefhebbers.)
Mijn matten waren vroeger ook mislukt omdat ik na het toevoegen van de karnemelk ze niet niet liet opkoken (gevolg vloeibare mengsel en geen matten)

Ik heb een bodempje halfvolle melk (gewoon uit de supermarkt) en nog wat soyamelk (jawel!) laten opkoken. Lepel azijn erbij (want geen karnemelk in huis) en binnen 5 seconden had ik wrongel (zal wel een deel soyabonen zijn geweest). Maar gecombineerd met een eitje, wat suiker en amandelpoeder gaf dit toch een redelijk resultaat, hoewel ietwat droog. Dit alles in een blindgebakken bladerdeegje en dan 15 min in de oven. Best lekker!

echte geraardbergse

Ik ben particulier en al jaren zot van uw mattetaarten,doch nu zoek ik een persoon
die ze me ook eens leert zelf maken en bakken!!Ik weet dat heel wat particulieren ze zelf maken en bakken, welnu ik ben op zoek naar iemand die ze me leert maken en bakken.Ik woon in Hoegaarden en kom ter plaatse weliswaar!wie helpt mij!!!!!!