Aardbeien met avocaat

Elisabeth · Nagerechten en gebak · 15-20 min · Niet-vegetarisch

Ik ben een voorstander van eenvoudige, eerlijke gerechtjes...zonder al te veel tierlantijntjes waar je (meestal) uuuuuren voor in de keuken moet staan (terwijl je gasten zich aan het vermaken zijn). Zo ben ik op dit dessert gekomen: je kan alles op voorhand maken, 't is geen werk, 't is vers én eenvoudig maar oh zo lekker...

Ingrediënten

Aardbeien, citroensap, vanillesuiker, verse munt, avocaat (géén fluo bloempap vanuit de winkel !). Voor de avocaat : 10 eierdooiers (de witten kan je perfect enkele weken invriezen, eventueel te gebruiken voor chocolademousse), 4 dl room, 450 gr griessuiker, 1,5 dl alcohol van minstens 93° (te halen bij de apotheek).

Bereidingswijze

De avocaat : de dooiers goed mengen met 4 eetlepels suiker. daar doe je de room bij en je blijft roeren tot de suiker hélemaal is opgelost. dan voeg je afwisselend de rest van de suiker en de alcohol toe. je eindigt met alles nog eens een goede 5 minuutjes met de garde te kloppen. giet dit heerlijke mengsel in een pot (of kan) die zeer goed afsluit en je zet hem een week in de koelkast (ingrediënten gaan gisten door de alcohol en zo stijft de avocaat op). De aardbeitjes (uiteraard op de dag zelf) in een schaal of bowl in partjes snijden. Neem je 500 gr aardbeien dan giet je er het sap van 1 citroen over en 1 zakje vanillesuiker. Dat laat je een halve dag trekken. Je kan de kom aardbeien (versier met verse munt) en de kan avocaat zo op tafel zetten of je kan uiteraard ook alles in kommetjes doen en zo serveren...

Deel dit recept: Tags: Nagerechten en gebak

Reacties

ziet er inderdaad erg lekker uit! Jammer dat ik geen avocaat lust...
Zou je het ook zonder de alcohol kunnen maken, of met drank met een iets lager alcoholgehalte?

mja...schijnbaar met witte bessenwijn zonder alcohol of zoete most maar het resultaat kan nooit hetzelfde zijn.

het hoge alcoholgehalte zorgt er (denk ik) voor dat de dooiers gedeeltelijk "garen". Indien je deze bereiding zou maken zonder alcohol, dan heb je grote kans dat dit een niet zo gezond drankje wordt... salmonella en zo.... Het op alcohol trekken van vruchten is ook een vorm van bewaren (de bekende krieken op genever).

mmmmmmmmmmmmmmmmmm dees was echt lekker

bedankt voor het recept van de avocaat, ik heb mijn recept "verloren" gelegd.
En ja hoor, je kan de avocaat met een lagere alcoholgehalte maken, bijvoorbeeld met de alcohol die ze verkopen voor het opleggen van fruit (45°). Maar dan bewaart die natuurlijk minder lang. Je kan er ook voor kiezen er heel wat minder in te doen, maar dan moet je hem wel onmiddelijk consumeren...en zorgen dat al je ingredienten koud zijn, dus in ieder geval niet op "kamerwarmte".
Ik maak normaal de avocaat met 30 eierdooiers, 1 kg suiker,1 l verse room en dan..was ik vergeten hoeveel alcohol er in moest Ik zal dus jouw verhouding gebruiken, als dat mag. En wedden dat ik mijn recept vind, nà het maken van de avocaat ? Ik woon in Frankrijk en heb een halve liter 90° alcohol kunnen kopen bij de apotheek op voorwaarde dat ik nadien een potje bij hen achterlaat, wat dat kennen ze dus hier niet (ook geen cassonade, geen gevulde chocola, geen hagelslag, tenzij in de hoeveelheid van een kruidenpotje, geen rozijnenbrood, geen eclairs met chocola erop en vanille of patisserie pudding, geen stoofvlees met bier, geen brusselse wafels als maaltijd, geen pizza-pannekoeken-taart, enz) Gelukkig hebben ze hier andere en ook lekkere dingen.