Pad Thai

Carlo · Hoofdgerechten · Thaïse keuken · 15-20 min · Niet-vegetarisch

Pad Thai

Het gerecht van elke backpacker in Thailand! Dit gerecht vind je in Thailand op vrijwel elke hoek van de straat. Het wordt er voor je ogen bereid en is in een mum van tijd klaar. De goedkoopste basisversie bestaat gewoon uit noedels. Je kan er echter nog naar wens ingrediënten aan toevoegen: ei, soja-scheuten, tofu, kip, scampi...

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • 200 gram oosterse rijstnoedels
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje lente-uitjes
  • 3 eetlepels gemalen pindanoten (gezouten of ongezouten naar keuze)
  • 2 eetlepels soja-saus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel tamarinde-pasta (optioneel)
  • 1 limoen
  • 1/2 à 1 kop bouillon (groente of kip)
  • 100 gram sojascheuten (optioneel)
  • 100 à 150 gram tofu, scampi (of tijgergarnalen) of kip (optioneel)
  • Thaise chilipepertjes (optioneel)

Bereidingswijze

Het belangrijkste bij dit recept is dat je snel te werk kan gaan. Je maakt het in een hete wok, dus als je alles klaar hebt staan, verlies je geen tijd en vermijd je dat er ingrediënten zouden aanbranden.

Meng de vissaus, de soya-saus, het sap van een halve limoen, de tamarinde-pasta (optioneel) een halve kop bouillon en de rietsuiker tot een saus. Als je tofu, scampi of kip gebruikt: laat die er even in marineren.

De noedels worden op voorhand klaargemaakt. In tegenstelling tot gewone pasta, kook je noedels niet! Plaats de noedels in een kom en overgiet ze met kokend water. Laat rusten (niet op een vuur) tot ze beetgaar zijn. Giet het water af , spoel ze met koud water (zodat het kookproces stopt) en zet de noepels apart (eventueel een eetlepel olie er doormengen om te vermijden dat ze al teveel zouden kleven).

Verhit een wok met een heel klein beetje olie in. Haal je  je vlees, tofu of scampi uit de marinade en bak die eerst. Plaats in een aparte, afgedekte kom zodat het warm blijft.

Breek vervolgens de eitjes in de wok en laat ze gaar worden. Om te vermijden dat de boel aanbrandt, moet je ze continu met een spatel in beweging houden. Zijn de eitjes bijna gaar, split ze dan met behulp van de spatel in kleine partjes. Voeg er de lente-uitjes aan toe en laat die een een half minuutje meebakken. Voeg er vervolgens de noedels aan toe en giet er de marinade overheen. Blijf alles goed roerbakken tot de noedels alle ingrediënten goed hebben opgenomen. Gebruik eventueel nog wat bouillon mocht het te snel aanbakken. Het is niet de bedoeling dat veel saus hebt, maar wel  genoeg zodat je noedels niet droog zijn.

Meng er op het einde je vlees, tofu of scampi (optioneel) er terug bij, samen met de sojascheuten (optioneel) en laat ze even meebakken (ik vind het lekker als de sojascheuten nog wat crunch hebben). Mocht het nog wat zout missen, dan kan je nog wat vissaus toevoegen. Schep het mengsel uit op twee borden. Strooi er de gemalen pindanoten over en serveer er partjes limoen bij (de andere helft van de limoen). Wil je het pikant, dan kan je er op het einde nog wat fijngesnipperde chilipepertjes aan toevoegen. Ideaal met een Thais biertje!

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Thaïse keuken

Reacties

Mhm heerlijk! Ik heb er ook bijna geen suiker bijgedaan, maar wel wat sesamzaadjes.

Erg lekker! "Brings back memories!" Ik voeg er nog een rood pepertje toe en wat koriander (met de taugé/ soja-scheuten). Verder heerlijk simpel en lekker thais!