Kip-albóndigas met amandelsausje

Carlo · Hoofdgerechten · Spaanse keuken · 25-30 min · Niet-vegetarisch

Albóndigas zijn Spaanse gehaktballetjes. Normaal eet je ze met een tomatensaus, maar ik vond een heerlijke variant terug met kip en een amandelsausje.

Ingrediënten

Voor een twaalftal albóndigas (goed voor 2-3 personen): ongeveer 500 gram kipfilet, 1 kop verse peterselie, 1 ei, 3 eetlepels broodkruim, 1 teentje knoflook, 1/2 citroen, peper, zout.

Voor het amandelsausje : 2 sjalotjes, 2 teentjes knoflook, een 20-25 amandelen, 1 hardgekookte eidooier, olijfolie, een halve kop kippebouillon, gemalen kaneel, gemalen komijn, peper, zout, 1 laurierblad.

Bereidingswijze

Het is de bedoeling dat je van de kipfilets gehakt maakt. Ik verkies zelfgemaakt gehakt omdat dat veel zuiverder en lekkerder van smaak is dan reeds voorbereid gehakt. Begin met de kipfilets in dobbelsteentjes te snijden. Hak ze dan verder met een groot mes tot ze gehakt vormen (dit kan waarschijnlijk ook met een mixer, maar dan smaak je achteraf al dat noeste werk in het hakken niet!). Hak de peterselie en knoflook fijn en voeg die samen met het ei, de eetlepels broodkruim en het gehakt in een kom. Kruid met peper, zout en het sap van een halve citroen en meng alles goed. Laat even rusten in de koelkast (zodat het wat opstijft, anders is het moeilijk om er balletjs van te maken).

Na een tiental minuutjes in de koelkast (genoeg tijd om een Spaanse sherry in te schenken... :) kan je beginnen met bolletjes te maken van het gehakt. Maak ze ongeveer zo dik als een pingpong balletje en druk ze een beetje plat zodat ze niet wegrollen (in vergelijking met gewoon runds- of varkensgehakt vond ik het nog altijd vrij moeilijk om er balletjes van te maken omdat het allemaal nogal plakt, maar dat geeft niet, als het er min of meer rond uitziet is het ok!). Laat de balletjes vervolgens verder opstijven in de koelkast.

In tussentijd kan je het amandelsausje maken. Stoof de 2 fijngehakte sjalotjes samen met het laurierblad in wat olijfolie tot ze glazig worden. Voeg er een theelepel kaneel, een theelepel komijn, peper en zout aan toe. Hak de amandelen grof en voeg ze eraan toe. Laat een half minuutje verder stoven. Voeg er vervolgens een halve kop kippebouillon aan toe (en als je sherry of witte wijn bij de hand hebt : een scheutje erbij !). Laat een minuutje verder inkoken. Haal van het vuur , voeg er de hardgekookte eidooier aan toe en haal het laurierblad eruit. Mix alles tot een sausje (niet volledig glad, er mogen nog stukjes amandel in zitten) en zet apart.

Giet een scheut olijfolie in een pan en laat goed opwarmen. Bak de albóndigas aan beide zijden lichtbruin. Zet vervolgens het vuur op een lager pitje en laat rustig verder bakken (eventueel met deksel op de pan) tot de gehaktballetjes gaar zijn. De gehaktballetjes smaken heerlijk in combinatie met het lauw-warme amandelsausje. Je kan dit opdienen met een slaatje of met rijst.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Spaanse keuken

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
CAPTCHA
Deze vraag is bedoeld om spam tegen te gaan.