Tortilla de Patatas

Hélène · Hoofdgerechten · Spaanse keuken · 25-30 min · Vegetarisch

Tortilla - La Cucina

Ik verwittig jullie, je kan het proberen en dat doen wij ook, maar de enige echte tortilla wordt nog altijd door de Spanjaard zelf gemaakt. De avond voor de trouw van mijn broer (met een paar vrienden waren we verantwoordelijk voor de hapjes) stonden we met 6 man rond die ene pan tot wanneer Tereza, die we in alle paniek hadden opgebeld, zich voor het fornuis schaarde. Het is bijna frusterend om te zien hoe onze Spaanse vrienden Toby of Tereza met het grootste gemak van de wereld op enkele minuten tijd de heerlijkste tortilla op tafel zetten, niet te droog maar ook niet te nat, niet teveel ei,maar ook net genoeg aardappel! Un vraie delice...

Ingrediënten

4 à 5 middelgrote aardappelen, 5 middelgrote eieren, een halve ui, een half teentje knoflook, olijfolie, zout.

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snij ze in schijfjes van ongeveer een halve cm dik. Snij elk schijfje nog eens doormidden in twee (zorg er wel voor dat de stukjes niet te klein zijn). Verwarm in een diepe pan een glas en een half olijfolie op. Voeg er de aardappelstukjes aan toe als de olie warm is (maar niet kokend). Laat de stukjes zachtjes sudderen. De stukjes mogen niet gefrituurd worden, maar moeten nog zacht blijven (halfgebakken). Voeg, als de aardappelen bijna klaar zijn, de halve ui en knoflook (in stukjes gesneden) eraan toe. Klop ondertussen de eieren met wat zout los in een grote kom. Giet de aardappelen als ze klaar zijn voorzichtig af en laat ze wat afkoelen tot ze ongeveer lauw zijn. Voeg ze dan toe aan de eieren en meng alles goed. Verwarm in een ronde braadpan (met een diepte van 4 à 5 cm) wat olijfolie. Laat de olie goed warm worden en giet het mengsel in de pan. Hou het vuur hoog de eerste seconden, maar zet het daarna direct lager. Zorg ervoor dat de aardappelen goed gespreid liggen en druk het mengsel wat aan. Laat het op een zacht vuurtje ca. 3 minuten bakken. Wanneer de onderkant gaar is, komt het moeilijkste: de tortilla omdraaien zodat de andere kant gaar kan worden. Haal de pan van het vuur en dek ze af met een bord. Draai de tortilla om op het bord en schuif ze vervolgens met de andere kant terug in de pan. Laat ook die kant nog een 3-tal minuten bakken. Zet de tortilla als ze klaar is op een bord en laat wat afkoelen.Snij ze in blokjes of taartpunten en dien op met een zuiderse sla.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Spaanse keuken

Reacties

Hallo,
Ik heb een vraagje. Kan je de tortilla invriezen? En is hij dan nog lekker als hij wordt ontdooid?
Alvast bedankt!
Anouk

Heerlijk, hij was zowaar gelukt! Ik was weer even helemaal terug in Valencia, waar ik zo'n beetje iedere dag bocadillo con tortilla de patatas at.. :)

ik maakte deze spaanse tortilla altijd met aardappeltjes die opvoorhand gekookd waren of dunne stukjes bakken en dan het ei erover gieten. maar toen ik dit las dacht ik dit even te proberen en het was de moeite waard......super lekker met een snel knoflooksausje overheerlijk.
nu ik weet dat dit lekkerder smmakt kan ik beginnen experimenteren met verschillende ingredienten.
thankx en zij die zeggen dat het nep is wat is volgens jullie dat ECHT

Oehh heb Tortilla de Patata op in Zarautz deze vakantie en was meteen verslaafd! Echt zooo lekker! Miste de Tortilla de Patata al meteen toen ik weer terug was, maar nu vond ik dit recept, super bedankt! Ga het snel een keertje maken, maar ik denk dat ik niet kan tippen aan die van Zarautz, maar dat is een mooi excuus om weer een keer terug te gaan :)

Super simpel en na hem na verschillende malen te hebben gemaakt,hebben zelfs mijn buren (spaanse) het er over .verukkelijk !!!!

inderdaad, enkel een spanjaard kan een echte spaanse tortilla maken! in zuid-spanje kregen wij grote stukken tortilla als tapa, geserveerd met de beste (en strafste!) knoflooksaus op basis van yoghurt.

Een spaanse vriend van ons uit Andalusie(Sevilla) verraste ons hier regelmatig mee, maar voegde soms een goede (droge) rauwe ham fijn gesnipperd toe of ook wel eens met toijn.

De eitjes op een héél zacht vuurtje wat opschuimen met een staafmixer alvorens ze in de pan te gieten geeft een luchtige tortilla

Ik dacht dat het heel moeilijk zou zijn, wij zijn verzot op tortilla maar dankzij dit recept is het zelfs voor de eerste keer heel goed gelukt!!

Net de tortilla gemaakt en hij is SUPERlekker. Heel goed recept, bedankt Hélène!

het was erg lekker eten al zeg ik het zelf.
heb er wel knoflook, en champignons extra bijgevoegd... heerlijk.
en idd morgen tortilla op brood!

Kun je het gerecht ook in een ovenschaal gieten en dan in de oven afbakken? Dus eerst wel in de pan de aardappelen en uien etc. licht bakken en dan na de eieren en roeren in de oven? Want ik heb mijn arm verbrand tijdens het omdraaien. AU

Ook ik heb de Tortilla de patattas gemaakt, maar heb er iets aan veranderd .
aan hoeveelheden heb ik me nog nooit zo precies gehouden , nu gebruik ik ze wel als geheugensteuntje. Ik heb water met olijfolie gebruikt en hij is fantasties geworden en nog lekker ook.

Erg duidelijk en overzichtelijk...Het is een heerlijke tortilla geworden!

Niks nep aan dit recept! Ik gebruikte het als geheugensteuntje omdat ik de hoeveelheden etc niet meer wist, en de tortilla was overheerlijlk. Exact dezelfde als de tortilla die ik altijd at toen ik in Madrid woonde :ô)

mag dat een geribbelde pan zijn?

We gaan hem nu maken!
Ik kijk er naar uit.
Ik heb het op een markt geproefd,en ben het recept direct gaan opzoeken!
Het was delicieux!

groeten

Wat bedoel je met : ""een glas en een half olie"" ? Bedoel je 1 + 1/2 glas olie en over hoeveel cl heb je het dan ? Na hoeveel minuten zijn die aardappeltjes dan half gaar ?
Sorry ben maar een beginneling hoor !
Gr,
Tjen

je kan ipv aardappelen ook een halve zak naturel chips nemen
en er stukjes champignons /gedroogde tomaten of paprika in doen

Ik ga het proberen en heb nog een vraag:
moet er metee al een deksel op de pan zodra ik begin en/of als ik het hele eimengsel bak?? Of helemaal zonder deksel bereiden?

Helemaal zonder deksel bereiden!

Gewoon resterende patatjes, groentjes en eventueel vlees of vis van de dag ervoor toevoegen aan het (in vourhouding) eiermengsel, is altijd een voltreffer! Naar smaak harissa om het pittiger te maken. hééérlijk

Nog makkelijker...gewoon overschotje gekookte aardappelen in geoliede glazen schotel, samen met look en gerookt worstje. Overgieten met mengsel van eieren en beetje melk, gekruid met zout en peper. Dan 7 min in de microgolfoven op 900 w en dan een half uurtje in de oven op 185 °c. Laten afkoelen en uit de ovenschaal laten glijden. Piece of cake!!!!

Een Baskische variant, maar ook elders in Spanje gezien en gegeten. Voeg toe een spaanse peper zonder de pitjes in ringetjes gesneden en ter garnering (waarschuwing:-)) een hele spaanse peper van de zaadjes ontdaan en dichtgevouwen samengedrukt mee op de bovenkant, dus vóór je hem omdraait.

Ik ga kijke of het lekker is, het lijkt mij een heel makelijk recept.... :)

Heb zelfs met overschotjes bloemkool en tonijn gewerkt...
Met dit recept kan je weinig fout doen: het resultaat is steeds heerlijk.

lekker

Superlekker!! En makkelijk te maken! Mijn vorige pogingen met andere recepten waren altijd mislukt :-( Had er nog rode paprika en rauwe ham bijgedaan MMMHHHHHHHHH

Ik ga hem proberen te maken !! Ik hoop dat het lukt !!

Geweldig receptje! Fantastisch lekker! xxx

Heerlijk!
echt lekker Spaans!
en overzichtelijk :)
hij is heerlijk geworden!

groetjes,

Wij hebben de aardappels geraspt en alles door elkaar gedaan. Verder op dezelfde wijze bereid. Heeeeeeerlijk

Makkelijk receptje en bovendien lekker! Morgen tortilla tussen de pistolet, hmm.. heerlijk!

niet akkoord met red, heb ditzelfde recept gekregen van een spaanse buurvrouw,
en met een beetje handigheid kan iedereen het, heel lekker en basic

groetjes

De tortilla is super lekker geworden! Mijn spaanse huisgenote haar eerste reactie was 'dit is geen tortilla, de mijne is beter'.. Nadat ze geproefd had, moest ze haar mening herzien.. En nadat ze de hare gemaakt had, voelde ik me nog beter: dankzij dit recept maak ik hem beter dan een authentieke spaanse.. Ik moet er wel aan toevoegen dat ze dikwijls teleurstellende resultaten boekt in de keuken :-)
Bedankt !!

Er is niks nep aan dit recept... Ik ben spaans en mijn opa had een restaurant in spanje en gebruikt net hetzelfde recept dus er is niets nep aan. Het enige wat je moet doen is een beetje proberen en moeite doen dan lukt het wel

De tortilla was bangelijk lekker, ik heb dit voor de 1ste keer zo geprobeerd en het is goed gelukt. Ik deed het vroeger zowat op dezelfde manier, maar ik frituurde eerst de schijfjes aardappel, maar op deze manier is het best erg lekker.
P.S. Ben eigenlijk verkikkert op alle spaanse gerechtjes.
Groetjes en bedankt

Ja zeker en dat blijft 3 tot 6 maand goed

Ik ben nog niet zo lang terug van Mallorca, lekkere tortilla hadden ze daar.
Ik wilde het zelf ook een keer proberen.
Het was super-lekker!
Ik heb er wel platte peterselie aan toegevoegd en opgediend met een slaatje van rucola, tomaten en platte peterselie. Heerlijk! Ik heb het wel langer laten bakken dan aangegeven in het recept.

Hélène bedankt.
Met jouw basis kan ik nu verder. Je zit nu in mijn favorieten.

Reactie toevoegen

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
CAPTCHA
Deze vraag is bedoeld om spam tegen te gaan.