Phanaeng curry

Carlo · Hoofdgerechten · Thaïse keuken · 35-40 min · Niet-vegetarisch

Ingrediënten

Voor de curry-pasta: 1 el geroosterder korianderzaadjes, 1 el geroosterde komijnzaadjes, 10 fijngehakte rode pepertjes, 3 el fijngehakte sjalot, 4 el fijngehakte look, 50 gram fijngehakte gember, 1 tl fijngehakt citroengras, 1 tl fijngehakte Thaise ginseng, 1/2 tl garnalenpasta (of pindanoot of soya pasta), 1 tl fijngehakte schil van een kaffir limoen, 1 tl fijngehakte verse of gedroogde korianderwortel. Voor de curry (per persoon): 250 gram kip (in fijne reepjes gesneden), 70 gram fijngesneden groenten (bij voorkeur Thaise baby aubergine, wortel en baby maiskolfjes, maar je kan ook andere groenten gebruiken), 500 ml kokosmelk (ca. 1 tas), 1 tl Thaise vissaus, 1/2 tl suiker, 1 1/2 tl olie, 15 blaadjes zoete Thaise basilicum (gebruik geen Italiaanse, want dan smaakt het totaal anders!), 2 blaadjes van de kaffir limoen.

Bereidingswijze

Het recept voor deze Thaise Phanaeng curry is bijna identiek aan dat van de Thaise groene of rode curry. Het zijn de komijn en de korianderzaadjes die er een speciale smaak aan geven. Hoe pikant je de curry maakt, hangt af van de pepertjes die je gebruikt. Wil je liever een zachte curry, dan kan je eventueel de zaadlijsten van de pepertjes verwijderen. De curry-pasta zelf maken, hoort natuurlijk bij de fun van dit recept! Maar in Belgie kan het moeilijk zijn om alle ingredienten te vinden (probeer in Aziatische winkels). En de meeste zijn wel essentieel voor de smaak! Vooral de blaadjes basilicum en kaffir zijn erg smaakbepalend. Zie je er tegen op om de pasta zelf te maken, dan kan je de pasta ook kant en klaar kopen (zelfs in de grote supermarkten te vinden. Meng alle ingrediënten voor de curry-pasta in een blender of stamp ze in een vijzel tot een gladde pasta. De pasta is goed voor 3-5 curries (afhankelijk van hoeveel pasta je in elke curry doet: normaal een goede eetlepel per persoon). Je kan de pasta in een glazen pot tot 4 maanden in de koelkast bewaren. Verwarm de olie in de wok (onder matig vuur). Voeg er een eetlepel currypasta aan toe en laat 1-2 minuten sudderen. Roer af en toe en voeg eventueel wat kokosmelk toe als het dreigt te verbranden. Voeg er de reepjes kip aan toe en roerbak tot de kip gaar is. Voeg er de rest van de kokosmelk aan toe en blijf roeren. Voeg er tenslotte de groenten aan toe en laat alles koken (af en toe roeren!). Voeg er de vissaus, suiker en de blaadjes van de kaffir limoen aan toe. Laat nog eventjes koken tot de groenten beetgaar zijn. Voeg op het einde de basilicum-blaadjes eraan toe. Dien op in een kommetje, samen met Thaise rijst.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Thaïse keuken