Sambal oelek

Carlo · Sauzen en dips · Indonesische keuken · 5-10 min · Vegetarisch

De nationale saus van Indonesie! Maar wel pikant...

Ingrediënten

2 grote rode chilipepers, 5 kleine pepertjes, 2 teentjes knoflook, 2 sjalotjes, 1/2 tomaat, 1/2 eetlepel garnaalpasta (of vissaus), 1/2 theelepel palmsuiker, olie, zout.

Bereidingswijze

Snij alle benodigdheden fijn en roerbak ze met 3 eetlepels olie in de wok tot alles gaar is. Plet vervolgens alles fijn met een vijzel of mix met een blender.

Je kan dit sausje bij vlees, vis, groenten, rijst.. opdienen.

Deel dit recept: Tags: Sauzen en dips · Indonesische keuken

Reacties

Ziet er goed uit,
zal het alvast uitproberen,
want hier in buurland Maleisie is die sambal Oelek niet meer te vinden.

Stef

Basisrecept is prima . Alleen geen sjalot gebruiken maar de witte onderkanten van stoneleeks ( lenteuitjes) en ALTIJD de trassi (garnalenpasta) apart eerst in de wok zonder olie even aanzetten tot het lichtjes smelt ( ong 15 seconden)
Dit dient om te zorgen dat de garnalenpasta ontgeurt ( want het stinkt echt verschrikkelijk) en dan overheerst de smaak niet in de sambal. En zeker geen vissaus gebruiken anders word de sambal veel te slap . Bovendien mag er ook een halve theelepel verse gember bij. En voor de echte sambal gebruik je maar 1 soort pepers de grote variant : Lombok .
Er zijn werkelijk tientallen soorten sambal van oelek de meest pure . Tot zelfs blauwe en groene 1 van de heetste soorten. Jaarlijks hebben nederlandse indonesiërs een groot feest Pasar Malam genaamd. Een Pasar Malam (Indonesisch/Maleis voor ""avondmarkt"") is in Indonesië, Maleisië en Singapore een markt die 's avonds opengaat. Men verkoopt er groente, fruit en andere etenswaren maar ook speelgoed, kleding en muziek. De bekendste en grootste is die van Den Haag, die iedere zomer op het Malieveld wordt gehouden. Echt een aanrader om een keer naar toe te gaan.

http://www.pasarmalam.nl/index.shtml

Ben ik nog vergeten te zeggen dat de echte sambal oelek geen enkele toevoeging van andere kruiden specerijen en knoflook bevat.
Aleen lombok en een beetje zout ( 1 theelepel op 10 pepers)

En het mag uiteraard alleen oelek genoemd worden als jet het in de vijzel rtot een pasta wrijft . Deze sambal dank zijn naam aan de stamper of ""ulek"". De vijzel wordt ""tjobek"" genoemd.

SAMBAL TRASSI

--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:

20 rode spaanse pepers
1 theelepel zout
1 theelepel trassi
(Trassi wordt gemaakt van gezouten en gefermenteerde garnalen.)

Bereiding:

Verwerk de pepers als bij sambal oelek en meng er de trassi door.

SAMBAL PETIS

--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:

10 spaanse pepers
½ theelepel zout
2 theelepel petis
(Petis of petis udang is een zwarte garnalenpasta lijkt op appelstroop. Het is gemaakt van garnalen, zout, suiker, water en meel.)

Bereiding:

Als sambal oelek. Meng er de petis door.

SAMBAL BAWANG

--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:

20 rode uien ( bawang)
2 teentjes knoflook
10 gekookte, gehalveerde spaanse pepers
1 eetlepel Gula djawa ( Palmsuiker) of donkerbruine suiker
2 eetlepels asem water ( Tamarinde )
zout

Bereiding:

Stamp de pepers met de goela djawa fijn. Braad de gehakte uien en de knoflook en voeg de pepers en het asemwater hieraan toe. Laat dit koken tot de uien gaar zijn en de olie boven drijft.

vaak zijn in buitenland niet de genodigde grondstoffen te krijgen,ik vind Sambal manis erg lekker,ik doe det als volgt:
spaanse pepertjes knoflook,(4a5 tenen),grote ui zoete ketjap,arragide olie en bruine suiker.
Alles bakken in de arragide olie dan in de keuken mixer half fijn malen.
wanneer geen arragide olie dan mais olie