Varkenswangetjes

Johan Roose · Hoofdgerechten · Belgische keuken · > 60 min · Niet-vegetarisch

Goedkoop en lekker (zelfs in de zomer)!

Ingrediënten

  • 1 kg (verse!) varkenswangetjes
  • zwarte peper, zout, verse tijm, verse laurier, wat provençaalse kruiden
  • boter en olijfolie
  • witte droge wijn (alternatief: wit bier van hoge gisting)
  • 2 grote fijngesneden wortelen
  • 2 grote fijn gesneden uien
  • 2 grote stengels witte selder
  • 500 gr verse champignons
  • 3 pijpajuintjes
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels balsamico- azijn
  • 1 eetlepel balsamico-crème
  • maizena of aardappelbloem (indikken saus)
  • 1 kg aardappalen
  • een bos fijngesnipperde peterselie of bieslook

Bereidingswijze

Neem een hoge en grote pan met dikke bodem. Werp er heerlijke boter in (niet krenterig zijn!) + wat olijfolie. Laat goed heet worden. Kruidt ondertussen de varkenskaakjes met peper, zout, laurier (gesnipperd), tijm en provincaalse kruiden (besprenkel je vlees eerst met wat olijfolie). Leg het vlees in de pan en laat snel goed bruin aanbakken. Verwijder het gebakken vlees en bestrooi de pan met de wortel, uien en selder. Laat aanstoven en voeg vervolgens de gebakken kaakjes opnieuw toe. Wie het wenst kan eventueel wat geconcentreerde bouillon toevoegen. Overgiet met de wijn (of bier), de balsamico-azijn, leg een deksel op de pot en laat LANGZAAM sudderen gedurende ongeveer 1 tot 1.5u (afhankelijk van de grootte van de kaakjes). Stoof de champignons in boter + peper + zout + citroensap + gesneden pijp-ajuintjes gedurende enkele minuutjes. Laat apart staan. Kook de gewassen aardappelen (heerlijk als het periode is van de nieuwe aardappeltjes) in de SCHIL. Als het vlees gaar is: voeg er de champignons toe (mét jus), de balsamico-crème en bindt de saus. Voeg er de gepelde patatjes bij en overstrooi rijkelijk met peterselie (of bieslook). Dien op in een diepe schaal. Heerlijk met een lekker wijntje of met een triple, van West Fleteren én een schaal salade (met ui, peper, zout, olie en azijn) uit de groentetuin als het kan!

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Belgische keuken

Reacties

het ziet er heerlijk uit...maar wat zijn 'kaakjes' ?

""Kaakjes"" zijn de wangen van het varken. Naar het schijnt de lekkerste en malste stukken van het varken. Ik heb het zelf nog niet mogen proeven, maar dit is al het tweede recept dat er van spreekt en ben héél benieuwd.

Ziet er zeer lekker uit en wil het receptje zeker s proberen, maar ... waar vind je die varkenskaakjes?
Gewoon bij een kwaliteitsslager?

vorige week recept klaargemaakt
SUPER lekker

Varkenskaakjes kun je bestellen bij elke goede slager. Ze zijn niet duur én heerlijk.

Varkenswangetjes vind je gewoon in de supermarkt of bij je beenhouwer

Varkenswangetjes of Varkens koontjes, het is inderdaad het lekkerste stukje vlees van het varken, ik ken het heel goed, vaak gegeten, je kunt het ook bereiden zoals je normaal stoofvlees maakt. Helaas sinds de verhuizing naar een ander dorp is het hier in de regio niet meer te koop. maar het is echt een aanrader het is super mals vlees.

Ik vond het sinds kort in de afdeling vers vlees in de Delhaize supermarkt!
Had het ervoor nog nooit ergens gezien. Morgen experiment-dag met varkenswangetjes, ben benieuwd ;-)