Een licht wortel/tomaat soepje

Alainke · Soepen · 35-40 min · Niet-vegetarisch

Dit is eigenlijk een lichte tomatensoep die je zeer goed kan eten in de zomer en lente maanden.

Ingrediënten

voor 4 personen :

1 grote bonkajuin
25 gram verse basilicum
Oregano (gedroogd)
500 gram tomaten (vleestomaten) of in blik mag eventueel ook.
500 gram verse wortelen
1 liter kippenbouillon.
peper
zout
grof zeezout
kurkuma
olijfolie
klompje boter

Bereidingswijze

Neem een grote pot en zet deze op een middelhoog vuur, doe er de olie en de boter in. Laat de boter in de olie wegsmelten. Pel ondertussen de ajuin en snij deze in groffe stukken. Verwijder de uiteindes van de wortelen en schil ze. Snij in de lengte doormidden en snij ze in smalle halve schijfjes.

Doe dan de ajuin in de hete olie en gesmolten boter en glazeer, voeg de wortelen toe en laat op een middelhoog vuur (bij inductie is dat stand 6) onder constant roeren 1 minuutje stoven, voeg dan peper en grof zeezout toe en de oregano (dit mag een mooie portie zijn) en alsook een goede flinke portie kurkuma. Stoof dit alles onder stevig roeren nog een 30 sec. Voeg dan de tomaten toe en roer stevig alles door en laat nog even doorstoven voor ongeveer 1 à 2 minuten. Voeg dan de bouillon toe en breng alles op een hoog vuur aan de kook, let er wel op om te blijven roeren om de groenten niet te laten verbranden aan de bodem van de pot. Eens het kookt, breng het vuur terug naar beneden om het nog een 20 à 25 minuten te laten pruttelen. Roer er regelmatig nog eens door, om de bodem vrij te houden van aanbakken.

Na 25 min ongeveer, neem je de pot van het vuur en neem je een staafmixer en mix je alles netjes door totdat je een gladde velouté bekomt.

Bij het serveren draai je enkele basillicumblaadjes ineen (doe dit wel voorzichtig om ze niet plat te doen, anders verliezen ze ook alle smaak) en draai je ze ineen zoals je een sigaret zou draaien. Met een scherp mes snij je dan reepjes (vooral met een scherp mes, aangezien basilicum een zacht kruid is, en als je het met een bot mes, plat duwt in plaats van snijden, dan blijft de smaak aan je plank hangen) doe een handjevol reepjes in je uitgeserveerde soep, dit geeft een extra frisse smaak aan het gerecht en brengt het naar een iets hoger niveau. De kleur (als je de maten van tomaat en wortel respecteert) is hetzelfde als een tomatenroomsoep, licht oranje.
Achteraf kan je nog altijd afsmaken door extra peper en zout toe te voegen naar smaak.

Deel dit recept: Tags: Soepen