Kabeljauw met mosterdsaus

Ilse Thienpont · Hoofdgerechten · Belgische keuken · 25-30 min · Niet-vegetarisch

In 'Taverne du Passage' in de Koninginnengalerij in Brussel, serveren ze kabeljauw met mosterdsaus. Vorige vrijdag heb ik dat gerecht zelf geprobeerd. Het is de meest eenvoudige jus-saus maar de combinatie mosterd met kabeljauw is heerlijk. Waarschijnlijk gewoon een klassieker uit de Belgische of Franse keuken, maar het hoeft niet altijd vegetarisch, aziatisch of pasta te zijn.

Ingrediënten

voor 2 personen:
kabeljauwfilet (400g

Bereidingswijze

Spoel de vis en droog af met keukenpapier. Kruid met peper en zout en bestrooi beide kanten met bloem. Neem een vuurvaste schotel, type creuset, en laat wat boter smelten. Wentel de filets door de gesmolten boter. Voeg grof gesneden ajuin en knoflook toe, kruid met tijm en laurierblad en zet in een warme oven (180°c). Na ongeveer 10' is de vis gaar, afhankelijk van de dikte van de filets. Zorg dat er steeds voldoende boter in de schotel is en en druppel de boter nu en dan over de filets. Zodat de vis niet uitdroogt. Neem de vis uit de schotel en maak een mosterdsaus met het resterende vocht. Zet de schotel terug op een hard vuur, voeg indien nodig wat extra boter toe, 2 grote lepels pikante mosterd, wat maizena en melk of room. Doe er eventueel wat mosterdzaadjes bij. Je krijgt een mooi gladde, wit-gele saus die je over de vis schept. Serveer met gekookte aardappelen en een glaasje witte wijn.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Belgische keuken

Reacties

Uitstekend,
de gasten waren echt onder de indruk,van mijn (kookkunst).
Bedankt voor dit recept.

Ik ben niet zo'n genie met koken maar wil het recept graag uitproberen. Echter .. er wordt gesproken over een saus maken van het resterende vocht. Welk resterend vocht ? Waar komt dit vandaan ? Van de boter ? Of moet er toch wat wijn of visbouillon worden toegevoegd voordat de vis de oven in gaat ?

Eenvoudig gerecht en toch ongelooflijk lekker!
Ben heel blij met dit recept.
Mijn vriend was echt onder de indruk van mijn kookkunsten.

Ik wil een recept maken en ik moet look gebruiken. Staat look voor knoflook? Dat is mij niet helemaal duidelijk.

Gré de Vries

Look staat inderdaad voor knoflook! In België zijn we beide gewend, net zoals ajuin voor ons synoniem is met ui of een tas synoniem is met een kop.

Dit is écht superlekker en zo gemakkelijk, en toch heeft het ook iets feestelijk.

Zeer eenvoudig en oprecht smakelijk gerecht. Al tweemaal klaargemaakt.

Het gaat inderdaad om filet zoals je deze bij de visboer kunt kopen. In veel gevallen zit er dan in de kopkant van de filet nog een graat welke er (later) gemakkelijk uit is te snijden.

Ik heb net dit gerecht klaar gemaakt. Overheerlijk! het was met vis die ik zelf heb gevangen en er zat ook weiting tussen. Dus met weiting kan dit recept ook.

Één van onze meesterchefs Guy Van Cauteren combineert kabeljauw met mosterd en preistoemp. Vanavond laat hij zien hoe hij dat gerecht bereidt in het programma 'In de keuken' op Canvas. Zijn 'Kabeljauwrug met mosterd, peterseliekruim, wit bier en preistoemp' wordt vervolgens ook klaargemaakt door Frank Focketyn. Wie het zelf een keer wil uitproberen kan het recept later deze week van canvas.be/indekeuken afhalen. In de keuken is elke dinsdag om 20.40u op Canvas te bekijken.

Dit weekend klaargemaakt voor mijn kroost en ... er was vis tekort !
Heerlijk eenvoudig en super lekker.
Bedankt !

Bij benogdheden staat: kabeljauw (liefst met graat in het midden, maar bij bereiding spreekt men over FILET hmmm

lerkerrrrr

Was zeer lekker! Ik had echter twee eetlepels mosterd gebruikt, en dat was net iets te veel. Extra room kon de smaak wat temperen. Volgende keer zullen het twee theelepeltjes worden. Heel erg bedankt voor dit heerlijke gerecht! (Bij ons werd het gecombineerd met spruitjesstoemp) Njamie!