Op zoek naar stokbrood!

Op zoek naar stokbrood!

Carlo · 14/06/05 · Gezien of gehoord

Afgelopen weekend was ik in Parijs (over de gastronomische belevenissen later meer), maar wat is dat Frans stokbrood toch een hemelsbreed verschil met dat van ons! Ik ben absoluut dol op brood en zeker op stokbrood. Ik denk dat ik het hele weekend gewoon op stokbrood had kunnen leven (tot ergernis van mijn reisgenoten).

Het Frans stokbrood heeft een heel dunne, maar krokante korst en binnenin zit een luchtig wit deeg, helemaal niet de homp die wij voorgeschoteld krijgen). Ik ben nu hopeloos op zoek naar een bakker in het Brusselse waar ik hetzelfde stokbrood kan vinden...

Deel dit artikel: Tags: Gezien of gehoord

Reacties

Ik moet af en toe naar Parijs voor m'n werk en weet wat u bedoelt, maar het stokbrood van 'au flan rénommé' in de rue Wayez in Anderlecht is naar mijn menig nog beter dan dat van Parijs, omdat deze onopvallende en afgeleefd ogende bakkerij nog met een echte houtoven werkt, wat toch zeldzaam begint te worden. Het gewoon brood is ook geweldig.

'check it out'

Je kunt het ook anders zien: dat 'luchtige Parijse stokbrood' is vooral lucht en die 'homp' is vooral brood.

Voor mij is het "Parijse stokbrood" van Delhaize het beste stokbrood: knapperig langs buiten en net goed van binnen: niet tè vast, niet tè sponzig, zoals het hoort... Opgepast: Delhaize heeft verschillende soorten stokbrood; ik heb het wel degelijk over dat stokbrood dat zijzelf Parijs noemen!

Ik weet welk je bedoelt... inderdaad één van de betere, maar toch nog niet helemaal wat ik zoek.

Baguette Parisienne
Het Parijse stokbrood is door de wet beschermd. Moet gemaakt worden van harde tarwe ( T55). In het deeg is een deel pain levain voorzien, d.w.z. een kwart deeg is van daags ervoor. Dat is het geheim. Een Parijse stokbroodbakker maakt er tot 6 keer per dag. Immer vers en krokant dus.
Waarom ze het hier niet toepassen is
louter een gebrek aan het artisanale.