Snel! Snel!

Snel! Snel!

Carlo · 23/09/05 · Gezien of gehoord

Er zijn van die momenten dat het snel moet gaan in de keuken. Je komt thuis van werk, hebt razende honger, maar je wil over een halfuurtje alweer gaan sporten met een collega. Je vriendin kondigt aan dat ze wat vrienden heeft uitgenodigd en oeps, daar gaat de bel al. Of je wordt 's zondags wakker met een houten kop en voor je het goed beseft is het half-een en staat de hele schoonfamilie voor een uitgebreid diner aan de deur.

Ik heb er eigenlijk een beetje een sport van gemaakt. Niet zo lang geleden hadden we een verjaardagspartijtje van iemand bij ons thuis en nauwelijks anderhalf uur op voorhand wist ik dat er 20 man zou komen voor het verjaardagsetentje. En ja, het budget was uiterst beperkt. Dus afhalen bij een traiteur behoorde zeker niet tot de opties. Maar dat is net leuk aan koken, denk ik. Dus: aan de slag!

Een super-snelle hap voor jezelf
Ik laat eventjes de obligate boterham met kaas of ham terzijde. Probeer eens een instant noedelsoep. Kies één van die Aziatisch uitziende potjes met noedels (hoe meer onbekend en onbetrouwbaar ze eruitzien, hoe beter) waar je enkel nog kokend water aan moet toevoegen. De truc: doe er verse koriander of citroengras bij, het sap van een halve limoen, wat druppeltjes sojasaus, en (voor wie graag pikant lust) wat verse chili. Eventueel wat fijngehakte bieslook of een spring-uitje. Liever trek in een koud soepje? Probeer eens gazpacho. Bijzonder snel klaar: alle ingrediënten in grove stukken snijden en hups, in de blender. Liever iets warms? Een croque monsieur: een beproefd en wat afgezaagd recept. Maar wel in een mum van tijd klaar en er zijn variaties genoeg. Probeer eens de ham te vervangen door gerookte zalm, met wat bieslook erbij. Of neem chorizo en mozzarella, met een schijfje tomaat ertussen. Een slaatje? Insalata Caprese is ongetwijfeld de snelste die je kan maken. Iets meer tijd? Probeer eens gevulde tortilla's.

Vrienden aan de deur
Quiches! Met kant en klaar uitgerold deeg uit de supermarkt maak je ze in no time. Met zalm en prei: warm de oven voor op 200 graden, snij prei en zalm in stukjes, stoof ze aan in wat vetstof tot de prei beetgaar is. Plaats je deeg in een bakvorm, prik met een vork vol gaatjes (zodat vocht/hete lucht eruit kan), bedek met zalm en prei en geraspte kaas (emmenthal of gruyère). Kruid met peper en zout en overgiet met vijf geklutste eieren (eventueel room/melk erbij). Bak ze in de oven tot de korst goudbruin is. Mediterraans: snij een courgette in schijfjes, bak ze beetgaar in wat vetstof. Schik op het deeg met beurtelings een schijfje tomaat. Kruid met peper, zout, provençaalse kruiden (of verse basilicum, oregano, rozemarijn..) en bedek met stukjes mozzarella. Opnieuw de eieren erbij, eventueel wat geraspte parmezaan of pecorino en de oven in. Of eentje met spek, tomaat en aubergine? Broccoli? Spinazie, rucola, parmaham en pijnboompitten? Chorizo, tomaat, zwarte olijven en rode paprika? Laat je fantasie gaan. Dien de quiches op met een frisse sla. Heb je geen zin in quiche, dan is pasta een bijzonder snelle en smakelijke optie. Kijk eens rond op La Cucina, er staan heel wat "snelle" pastarecepten bij de hoofdgerechten.

Help! Familiebezoek!
Weinig werk en steeds een goed resultaat: koop een lekkere bio-kip of parelhoen. Warm je oven voor op 200 graden. Plaats je gevogelte in een braadslee, samen met spekjes (1 à 2 van die bakjes die je kan kopen in de supermarkt), een portie goed gewassen paddestoelen (ca. 1 bakje), geschilde aardappelen (grote stukken snij je in vier - reken op minstens 3 normale aardappelen per persoon), een glas rode wijn, een glas bouillon (laat een runds-bouillonblokje in een kop heet water oplossen) een paar klontjes boter, een bol knoflook (zonder de vliesjes eraf te halen), eventueel wat zwarte olijven. Kruid alles met peper en zout, plaats de braadslee in de oven en overgiet regelmatig met de jus die vrijkomt. Giet er desnoods nog wijn/bouillon/water over (vermijd dat het gevogelte uitdroogt). Afhankelijk van de grootte ben je zeker een uur of langer zoet (snij gewoon in het gevogelte om te zien of het gaar is). Laat nonkel het gevogeltje snijden en opmerkingen maken over de billen. Aperitief: haal twee flessen prosecco (Italiaanse schuimwijn) in huis en maak een paar hapjes (een olijventapenade of bruschette - snel klaar). Dessert: laat iemand de taart voor zich nemen. Kies anders sorbet of vanille-ijs. Bak vlug schijfjes appel en wat rozijntjes in boter en een lepel bruine suiker. Schik een bolletje vanille-ijs op een bord, samen met wat schijfjes appel en rozijntjes en kruid met kaneel. Heb je meer tijd, maak dan een apple crumble.

Heb je zelf supersnelle gerechten? Zet ze op La Cucina!

Deel dit artikel: Tags: Gezien of gehoord

Reacties

Voor een snelle kervelsoep : koop een potje kervel uit diepvriesassortiment.
Kook aardappelen in een middelgrote kookpot (ongev. 0,5 l. water), laat 2 kleine aardappelen in het kookwater, schep de overige met een schuimspaan en hou ze warm in een kom (onder huishoudpapier als deksel) voor bij je hoofdgerecht.
Doe bij het kookwater met de 2 aardappeltjes het potje kervel. Voeg er een fijngesneden grote ajuin bij. Als de kervel ontdooid is (pas op : niet meer laten koken, anders wordt de soep zuur) mix de soep fijn. Voeg er 1 of 2 rundsbouillonblokjes aan toe. Deze soep kan je echter maar 2 dagen bewaren. Let op bij het terug verwarmen: niet meer laten koken en in de frigo bewaren.
Ook mogelijk met verse kervel, maar dan meer werk bij het wassen van de kervel.