Spiesjes

Spiesjes

Carlo · 23/04/06 · Geproefd

Spiesjes | &copy, La Cucina

Zo rond een uur of vijf, als de moordende middagzon van Bangkok enigzins getemperd was, kwam er steevast om de hoek van de Guesthouse waar we verbleven een Thaïs vrouwtje aangerold met haar mini-barbecue.

We waren eerst wat argwanend, maar toen we zagen hoe de één na de andere Thaï er zijn bestelling ophaalde, besloten we ook mee aan te schuiven. Op een miniscuul roostertje bakte ze kleine spiesjes vlees. Zorgvuldig, want elk spiesje werd met een borsteltje ingestreken met een marinade, eventjes gegrilld, omgedraaid, ingstreken, langs de andere kant gegrilld, nog even omgedraaid, ingestreken en apart gelegd.

We kochten voor tien of vijf baht (omgerekend hetzelfde als tien of vijf oude Belgische frank) een serie spiesjes en proefden voorzichtig. Ze waren fantastisch lekker. En bijzonder verslavend, want we sloten meteen aan voor een nieuwe serie. Sedertdien werd het een bijna dagelijks bezoek en soms keken we zelfs al uit of ze nog niet aantocht was. In combinatie met een fris Singha of Tiger biertje vormden deze spiesjes het verwelkomingsmoment van de (iets) koelere avond.

Ik heb nooit het exact recept van haar marinade kunnen achterhalen, maar met wat geëxperimenteer heb ik iets gevonden dat er bijzonder dicht aanleunt. Neem als vlees dunne varkenslapjes (ongeveer een halve cm dik) en snij die in rechthoekjes van ca. 2,5 op 10 cm. Rijg het vlees op een satéstokje en zorg ervoor dat het goed strak staat (om te vermijden dat het vlees opkrult bij het grillen). Meng voor de marinade 1 fijngesneden Thaïs rood pepertje en 1 fijngesneden teentje knoflook met 5 eetlepels soya-saus, 1 eetlepel olie, 2 afgestreken eetlepels suiker en het sap van een halve limoen. Laat de spiesjes in dit mengsel gedurende minstens een uur (maar bij voorkeur een namiddag of nacht) marineren.
Grill ze in ongeveer een halve minuut snel aan beide zijden in een grillpan klaar. De spiesjes zijn bijzonder lekker op zich, voor wie dat wenst kan je er eventueel nog een zoete chili of pindasaus bij serveren. Ideaal als aperitiefhapje of als voorgerechtje.

Deel dit artikel: Tags: Geproefd

Reacties

Ik heb het recept gevonden in een kookboek "Thaise recepten van de straat", geschreven door Vatcharin Bhumichitri, en uitgegeven bij BZZTôH. Super kookboek, een en al Thaise avond-markten voedsel nostalgie...
Voor het recept: zie de voorgerechten

leuk eh, die spiesjes!
Ik heb er ooit honderden van gemaakt en verkocht op een festival. Zal ik nooit vergeten