Tijd om te migreren

Tijd om te migreren

Carlo · 09/07/14 · Over La Cucina

Waar is de tijd? De tijd dat ik uren spendeerde aan het uitpluizen van online tutorials en boeken omdat ik kost wat kost mijn eigen Content Management Systeem wilde uitbouwen om La Cucina te beheren. De tijd dat Movable Type het heersende blogplatform was, Blogger de new kid on the block, Typo3 hopeloos omslachtig en Drupal je tot wanhoop bracht als je net die ene onstabiele module had geïnstalleerd die alles om zeep hielp. Wel, het heeft me bloed, zweet en tranen gekost en een hoop gevloek, maar uiteindelijk ben ik nog altijd blij dat de wat je nu live in actie ziet er nog staat en werkt.

Maar.. bij dat "werken" knelt net het schoentje... want dat is eigenlijk een klein wonder. De code die ik destijds ineen gebricoleerd heb, is dringend aan een update toe. Niet alleen zitten we al lang een paar versies verder in de programmeertalen waarop La Cucina draait, maar bekijken jij en ik websites al lang niet alleen meer op een computerscherm (het zegt iets over de leeftijd van La Cucina, de website bestaat intussen 11 jaar), maar ook op een tablet of smart phone. En dus begon een tijdje geleden bij mij het besef te groeien dat vroeg of laat bij een volgende update La Cucina wel eens helemaal niet meer zou kunnen werken. En akkoord, het ontbreekt mij helaas al jaren aan tijd om de website verder te onderhouden, maar hem zomaar zonder boe of ba op de fles laten gaan lijkt me dan ook weinig respectvol voor iedereen (inclusief ik) die hier recepten op heeft staan.

Dus tijd voor verandering! Mijn programmeerkennis dateert echter van toen we nog met z'n allen opschepten over wie de beste hack had voor de 3 pixel bug en die uren tijd die ik toen had, zijn er intussen ook al lang niet meer (maar een beetje ouderschapsverlof helpt ,). Heden ten dage kondig ik dan ook met (enige dramatische ,) pijn in het hart de edelmoedige beslissing aan om mijn eigen gebouwd systeem vakkundig de vuilbak in te kieperen en te kiezen voor een van die veel betere open source systemen die er intussen zijn. Maar dan komt de hamvraag: welk systeem!? Mijn eerste gedacht was Drupal, omdat ik dat het beste ken, maar eigenlijk heb ik daar een haat-liefde verhouding (genoeg voer om een aparte blog over op te starten) mee. En ondertussen is Wordpress ook flink geëvolueerd. Om nog maar te zwijgen van de tientallen andere alternatieven die er intussen zijn.

Dus ben ik op zoek! Als je de site eens snel doorneemt, zie je dat ik eigenlijk niet zoveel nodig heb (pagina's, blog, forum, recept content-type), maar ik moet wel makkelijk alle bestaande inhoud kunnen importeren (en zorgen dat pakweg relaties tussen gebruikers en hun recepten of recepten en hun comments behouden blijven). Tips zijn altijd welkom. Ondertussen heb ik terug FileZilla en Notepad2 geïnstalleerd (memories ah memories), subdomeintjes opgezet, databeesjes bijgemaakt en staan Wordpress en Drupal(*) vrolijk te zoemen. Ik ga ondertussen wat experimenteren. Met een mojito erbij is dat best wel aangenaam werken. (* Qué? 1 field = 1 table als je een custom content type aanmaakt!? Dat wordt nog leuk importeren. En dan tel ik de revision table nog niet mee... hmmm here we go...)

Deel dit artikel: Tags: Over La Cucina