Tartiflette uit Grenoble

Willy Delcart · Hoofdgerechten · Franse keuken · 45-50 min · Niet-vegetarisch

Het gerecht tartiflette werd genoemd naar een aardappelsoort uit de Haute-Savoie: tartiflâ. De Franse kaas Reblochon dankt zijn naam aan een historisch feit. De alpenboer diende een deel van de melk af te staan aan de (meestal adellijke) landeigenaar. De koe werd derhalve maar deels gemolken (= blocher la vache). Daarna molk men stiekum de koe nog een keer (= reblocher) en daarvan maakte men dan ook kaas die de naam Reblochon kreeg. De kaas heeft een AOC-keurmerk (appellation d’origine contrôlée) en wordt gemaakt in de Haute-Savoie, het alpengebied bezuiden Genève.

Ingrediënten

  • 800 g vastkokende aardappelen van ongeveer gelijke grootte
  • 1 grote ui, 2 sjalotten, 1 teen knoflook
  • 220 g gerookt spek in blokjes of kleine reepjes
  • 5 cl witte wijn of rundsbouillon, 15 à 20 cl room,
  • 20 g hoeveboter
  • 230 g Reblochonkaas (of een volledige kaas)
  • peper en zout

Bereidingswijze

1. Hak de ui, een half teentje look, en de sjalotten fijn en fruit alles met de spekblokjes in de boter. Voeg de witte wijn of de bouillon toe en laat tot de helft inkoken. Kruid met peper en zout (let op met het zout). Kook de aardappelen heel vast, laat ze niet al té gaar worden en laat ze wat afkoelen. 2. Snijd de aardappelen in schijven. 3. Gebruik een niet te grote, maar wat diepe overschotel. Wrijf deze in met look en boter. Bouw daarin vier lagen: laag 1: aardappelen laag 2: uien en spek laag 3: aardappelen (giet er de room bovenop) laag 4: de reblochon in reepjes gesneden (naar keuze met of zonder korst). Leg de kaasreepjes in een diagonaal ruitjespatroon. 4. Verwarm de oven voor op 210° 5. Bedek de schotel met aluminiumfolie en laat 10 à 15 minuten garen. Laat eventueel nog even kort grillen voor een lichtbruin korstje.

Deel dit recept: Tags: Hoofdgerechten · Franse keuken

Reacties

Super lekker. Ik heb alleen een variant gemaakt namelijk met Münster kaas. Fantastisch.

Aan Juffrouw van Aalst, waar ging u naar het lager onderwijs?

Dit recept zeker niet gebruiken mensen, door de mengeling van de boter en reblochon ontstaat er magnesiumcyanide, dit is een toxische stof die irritatie van de luchtwegen teweeg kan brengen. Magnesiumcyanide zorgt verder ook voor misselijkheid, braken en een lopende stoelgang. Bij iname ervan ( dus bij de iname van tartiflette met Riblochon) wordt er best een arts gecontacteerd.
Ik raad u dus aan om een andere kaas bij dit heerlijke gerecht te gebruiken.

hopelijk lukt het l

lekker voor koude winteravond

@ Mia Deltour!
Wij eten al vele jaren iedere winter een aantal keren tartiflette met Reblochon. De echte dus, zoals die ook in de Alpen gegeten wordt. Wij zijn allemaal nog goed gezond ...
Ik gebruik trouwens voor ons vieren een volledige Reblochon die i

Tartiflette is zeer lekker. Ik zou dit willen maken maar het aantal personen staat er niet bij.kunnen jullie mij helpen?????

heb 40 jaar in franstalig belgie gewoond, en vaak gemaaktis super,met munsterkaas is ook goedrauwe aardappelschijfjes in de ovenschaal is beter
wie eil een lekker mosselgerecht in voor de gasten eigen pannetje ,soepbasis met ui, knoflook,prei, witte wijn rocquefort en room?
wel eerst vragen, sommige mensen zijn allegisch voor mosselen, maar ze weten niet, wat ze missen,tot binnenkort brigitte

Ik heb dit recept al 5x gemaakt en iedere keer opnieuw vind iedereen thuis het lekker! Bedankt!!!
Charlotte

heb het in frankrijk als maaltijd gekregen en vond het heel lekker ga het thuis ook namaken

mijn vrienden vonden het heeel lekker en wat ze nog leuker vonden is dat ik de hele avond aanwezig was aan tafel en niet weg en weer zeulde met potten en pannen!!!! voor herhaling vatbaar bedankt!!

uienringen aanstoven in boter, rauwe fijne aardappelschijfjes erbij doen en
eventjes omschudden,nu alles in ovenvaste schotel en de geraspte of gesneden look erbij,gerookte spekblokjes bijvoegen en de witte wijn tot alles juist onderstaat allu-folie erop en in de oven na ongeveer 25min. allu-folie erafen de reblochonkaas met de korst naar boven eventjes onder de grill.
(de kaas zal zich mengen met de rest van de wijn en romig worden)