Batali!

Batali!

Carlo · 09/10/10 · Gezien of gehoord

Op reis in de States (later meer!) heb ik eindelijk de kans gehad om Bill Bufords "Heat" te lezen. Bill Buford is een alom geprezen journalist die, à la Günter Walraff, undercover gaat om bepaalde thema's zelf aan den lijve te voelen. Buford kleurde zijn ogen niet om er als een Turkse gastarbeider uit te zien, maar nam wel 15 maanden ontslag van een ongetwijfeld dik betaalde job bij The New Yorker om een tijd mee te draaien in de keuken van een sterrenrestaurant in New York.

Het restaurant in kwestie heet Babbo, met als legendarische chef een zekere Mario Batali. Buford heeft een magnifiek verslag van het hele avontuur neergepend in "Heat", waarin hij beschrijft hoe hij langzaam maar zeker opklimt in de hiërarchie van de keuken, maar ook hoe hij de meesters achter zijn meester wil leren kennen door stage te volgen bij restaurateurs, pastamakers en een beenhouwer in Italië.

Ik heb het boek in één ruk uitgelezen tijdens mijn verlof en vroeg me af en toe af hoeveel van dit verhaal nu wel echt was. Bestond Babbo? Was Mario Batali echt zo'n charismatisch, maar o zo opvliegende man? Ik heb (bewust) weinig internet opgezocht tijdens mijn verlof, maar bij mijn terugkomst heb ik toch even gegoogeld. En ja hoor, Mario Batali bestaat echt. En zo heb ik me hem inderdaad deze hele vakantie ingebeeld:

Bij een volgende trip naar New York staat Babbo alvast op mijn lijst!

En ps.: tijdens de vakantie ook nog aan Eating Animals van Foer begonnen. Be prepared voor alleen nog maar vegetarische recepten op La Cucina ,)

Deel dit artikel: Tags: Gezien of gehoord