Geproefd

Dierendonck

Slagerij Dierendonck in Brussel - La Cucina

Exit Jack O Shea, enter Dierendonck: na een korte passage van de Ierse slager in de Sint-Katelijnestraat in Brussel, was het plots gedaan en waren we onze stoef-slagerij uit de buurt kwijt. Ik weet het niet goed aan wat het precies lag, want er leek altijd veel volk in de winkel te staan, maar ik vermoed dat het restaurant dat hij een paar huizen verderop opendeed hem de das omdeed.

Nougat glacé

Nougat Glacé - La Cucina

Dit moet zowat mijn favoriete dessert zijn. Als ik het op een menukaart zie staan, dan ben ik meteen verkocht. De combinatie van gekarameliseerde, licht geroosterde pistache-nootjes en amandelen met ijs zorgt voor een lekkernij die zacht maar ook krokant is en zoet maar ook niet te zoet. Wil je het zoeter, dan past frambozencoulis er perfect bij. Wil je het nog minder zoet, hou het dan bij verse frambozen, wat extra nootjes en eventueel een paar blaadjes verse munt.

"Spaghetti" Bolognese

Carluccio

Een tijdje geleden maakte de immer minzame en gemoedelijke Italiaanse tv-kok Antonio Carluccio zich voor één keer boos. Boos over wat we allemaal de spaghetti bolognese aan doen. Om te beginnen met de naam, want die is al helemaal fout. Eigenlijk hoort het om te beginnen al helemaal niet spaghetti te zijn. Bij zo een stevige saus horen tagliatelle, liefst versgemaakt.

Altamira

Altamira Pizza

Toen we een aantal jaar terug de verhuis van centrum Brussel naar Sint-Jans-Molenbeek maakten, kenden we nog maar weinig eetplekken in onze nieuwe buurt. Op een van de eerste avonden waren we de muren aan het verven en wilden we gauw pizza laten leveren. Na wat rondbellen bleek echter dat geen van de ons in het centrum vertrouwde adressen wou leveren in Sint-Jans-Molenbeek. Bummer, dachten we, want dat zou dan ook naar de toekomst toe wel vervelend zijn...

Kaffir

Kaffir - By David Monniaux - Own work

Als er iets is waar we al ongelofelijk veel eetplezier aan beleefd hebben, dan is het wel dat zakje kaffir limoenblaadjes dat in onze diepvries steekt. De kaffir limoen komt uit Azië en de blaadjes ervan zijn goddelijk van geur en smaak. Ze worden heel vaak in de Vietnamese of Thaïse keuken gebruikt.

Vin du Jardin

Vin du Jardin

Afgelopen voorjaar, tijdens campagne "Dagen zonder vlees", nam ik mezelf voor om niet alleen veertig dagen geen vlees te eten, maar ook veertig dagen geen alcohol te drinken. Ik heb een paar keer serieus gevloekt tijdens die dagen. Zoals die keer dat we bij vrienden gingen eten en iedereen gezellig aan het aperitieven was en ik daar stond met mijn glas water.

Operatie pompoen

Pompoen - La Cucina

Dankzij de moestuin van mijn schoonouders worden we elkaar jaar voorzien van pompoenen. Pompoensoep, pompoencouscous, pompoenstoofpotje, pompoenquiche, pompoenpuree... het is allemaal al wel eens de revue gepasseerd. Elk jaar genieten we ervan, maar komen we ook al snel bij het eind van ons pompoen-Latijn.

Supersnelle recepten

Snelle couscous met garnalen, chorizo en saffraan - La Cucina

Een werkcollega suggereerde onlangs of ik geen categorie supersnelle recepten op La Cucina had. Zo "vijf minuten én bàm!?" Koude gerechten zijn dan nog wel een optie, maar voor iets warms dat geen omlet is of opgewarmde kost leek vijf minuten me wel iets té snel. Maar toen dacht ik: tiens, tien minuten... dat wil ik wel eens proberen.

Voor broodliefhebbers

Soda Bread

Ga naar Jack O' Shea. Skip het vlees en koop jezelf een pak soda bread van Ó hArtagáin (links van de vleestoog). Warm de oven op tot 180 graden. Doe de inhoud van het pak in een kom, samen met 350 ml karnemelk en een eitje. Meng tot een glad deeg. Doe het deeg in een bakblik, overstrooi met de meegeleverde havermout en plaats ca. 50 minuten in de oven.

Indische kadai

Indische groeneten kadai

De buurt rond mijn werk is helaas een beetje een culinaire woestenij. Het is een stationsbuurt met middelmatige tavernes die niet al teveel moeite moeten doen om zich dagelijks te laten vullen. Pendelaars die wachten op hun trein en nog snel een terrasje in de zon willen doen, verdwaalde treinreizigers die de stad nog niet kennen en mensen die ze gebruiken voor een snelle werkafspraak nabij het station.

Pagina's