Délices de Bordeaux

Délices de Bordeaux

Carlo · 18/11/07 · Geproefd

Canelés - &copy, La Cucina

Heerlijk zijn ze. Deze pudding-achtige torentjes kreeg ik van iemand die onlangs op doorreis was door Frankrijk. Ze smaken een beetje zoals de broodpudding uit mijn jeugd: vanille, eieren, melk en vooral een flinke scheut rum. Alleen hebben deze nog eens een licht gekarameliseerd korstje. Vandaar dat de gebruiksaanwijzigingen op de doos melden dat je ze vijf minuten in een oven aan tweehonderd graden moet voorverwarmen en vervolgens laten afkoelen: zo wordt het laagje karamel weer krokant.

Volgens Wikipedia zouden deze "Canelés" uitgevonden zijn in de 18de eeuw, door zusters van het Annonciaden convent in Bordeaux:

"[...] le petit gâteau est complètement lié à l'histoire de Bordeaux et du vin, en effet une étape importante dans la vinification est appellée collage. Elle consiste à filtrer le vin en cuve avec traditionellement du blanc d'oeuf monté en neige. Ce procédé couteux était encore utilisé par bon nombre de chateaux et cette étape voyait tout le personnel des châteaux casser des oeufs et séparer les blancs des jaunes qui etaient données aux petites sœurs des pauvres lesquelles auraient confectionné le gâteau."

Een andere bron stelt echter dat ze afkomstig zijn uit Limoges, waar "canoles" bestonden, een specialiteit met min of meer dezelfde ingrediënten. Die taartjes zouden in Bordeaux geïntroduceerd zijn onder de naam "canaules". Ze waren zo populair dat er zelfs een heuse gilde van Canauliers werd opgericht die het alleenrecht had op het recept en de makelij. Nergens echter wer in het historisch bronnenmateriaal een verwijzing gevonden naar de specifieke vorm van deze taartjes, zodat ook deze theorie niet voor 100% waar kan genomen worden.

Pas later, bij herontdekking van het recept in de 20e eeuw, zou de rum eraan toegevoegd zijn. Tegenwoordig zouden er zo een achthonderd fabrikanten in de streek zijn en worden er jaarlijks zo een 4,5 miljoen canelés gegeten.

Wikipedia vermeldt ook een recept, maar volgens Clothilde van Chocolate and Zucchini is het nog niet zo eenvoudig om ze te maken. Bon, ik ga mij alvast beperken tot een volgende portie op te warmen in de oven!

Deel dit artikel: Tags: Geproefd

Reacties

Dat ziet er lekker uit en mooi om zien !
Zou dat graag eens proeven.

Hebben jullie misschien ook een goed recept.
Ik heb er al 2 geprobeerd maar ze zijn beide niet super.
De Canelés worden niet puddingachtig genoeg ....
meer als kleine cake-jes.
Adviezen .... ?
Alvast dank !
Monique