Fleur de Sel

Fleur de Sel

Carlo · 25/04/05 · Geproefd

"Het duurste zout, en volgens sommigen in culinair opzicht ook het beste, wordt gewonnen in de verdampingsbassins aan de Middellandse Zee en Atlantische Oceaan. Wanneer een bassin met vers zeewater gevuld wordt, duurt het nog lange tijd voordat het water is verdampt en het zout uitkristalliseert. Maar op het water komt een flinterdun vliesje te liggen dat enigszins lijkt op een gistvliesje. Dit is Fleur de Sel (letterlijk (Frans): zoutbloem). Het vliesje wordt uiterst voorzichtig van het water geschept en verzameld. Dit handwerkje is tijdrovend en per 35 vierkante meter komt er slechts één kilo van vrij. Vandaar dat Fleur de Sel zo duur is. Fleur de Sel wordt "geboren", precies op het kristallisatiepunt. Het is zéér fijn van structuur, bezit een mooi parfum en bevat diverse mineralen. Vastgesteld is dat in Fleur de Sel een extreem halofiele bacterie voorkomt, een bacterie die in extreem hoge zoutgehaltes kan overleven. Deze bacterie zou verantwoordelijk zijn voor de lichte viooltjesgeur die je bij fleur de sel aantreft. Bekend is Fleur de Sel uit Guérande (Bretagne) en uit de Camargue. Beide zoutbekkens bestaan al sinds de Romeinse tijd. Ook bekend is de fleur de sel uit Ile de Ré en uit Gruissan (Middellandse Zee)."

Voor degenen die het nog niet geprobeerd hebbben: dit zout is erg verslavend! Ik ben er dol op. Gewoon ongeloofelijk lekker zout.

Deel dit artikel: Tags: Geproefd

Reacties

In Nederland kun je fleur de sel bij de Dille en Kamille winkels kopen. Daar haal ik het zelf ook altijd.

Ik lees net in culinaire ambiance dat maldon sea salt zo goed is en in een van de berichtjes hierboven las ik dat ook al .Waar is dat voor de gewone man te koop in België?

Alvast bedankt

ik ken een fleur de sel, die je in laren nh in een deli winkel kan kopen. Rond doosje ca. 5 cm hoog met een tekening erop.. wie kent het , want kan het nergens op internet vinden en wil e naam ervan / merk iemand melden

Ik heb er al zoveel over gehoord maar ik vraag me af of het wel het gewone keukenzout kan vervangen en of het in alle bereidingen kan gebruikt en/of meegekookt worden.

Ria

Fleur de Sel (ik heb zojuist een kilo meegenomen van Ile de Re) is uitsluitend voor de tafel / afwerking bedoeld, niet om mee te koken.
Wie echt iets over zout wil weten / bestellen, kan terecht bij www.salsamentum.nl Hier vind je zowat alle zoutsoorten ter wereld, inclusief het inmiddels befaamde gerookte (Maldon smoked sea salt) zout.

ik ging altijd naar la turballe , dicht bij guerande en nam altijd het zout mee uit de pannen bij de boeren. deze was altijd vochtig en mijn duitse vriend zei altijd geen gewassen nemen maar de zgn vuile zakken met alles uit de zee er bij zoals vogelpoep maar dat maakte het ook weer aantrekkelijk.
ooit kom ik er wel weer.

Ik heb hetzelfde potje gekocht! Bij de groothandel! Ik kon het ook niet laten staan, net zoals veel andere dingen......*blush*

Eneuh...mijn complimenten voor de geweldige lay out van jullie site!

Greetzz

Als je Maldon Sea Salt eenmaal hebt geproefd is het befaamde Fleur de Sel niet meer dan "aardig"!

Maldon Sea Salt.. gotta try this...

Inderdaad, ik gebruik dit geregeld en het smaakt bijzonder lekker.
Zeker zijn prijs waard.

Waar kan je dit zout kopen?

@Hilde:
Dit kan je kopen in elk grootwarenhuis zoals Colruyt, Delhaize of Carrefour. Je vindt het tussen het andere zout. Is meestal verpakt in een rond doosje met hersluitbaar deksel.

Je kan het in Nederland krijgen bij de grotere Sligro winkels. Alleen zijn deze winkels alleen toegangkelijk voor bedrijven (inschrijving Kamer van Koophandel.

Weet iemand misschien waar ik fleur de sel kan kopen in Nederland. De genoemde warenhuizen zijn geloof ik allemaal Belgisch, maar ik woon in Nederland.

fleur de sel is te koop bij smulweb.nl

Te koop in de Albert Heijn in België.