Frankrijk

Frankrijk

Carlo · 06/01/08 · Geproefd

Ik heb een overdosis aan kaas gehad de laatste dagen! Het begon met kerst toen we Franse familie en vrienden uit Haute Savoie op bezoek hadden met enkel "kistjes" kaas voor bij het dessert:

Kaas uit Haute Savoie &copy, La Cucina

Vervolgens gingen wij richting Frankrijk om nieuwjaar in Haute Savoie te vieren. Met eerst een korte tussenstop in Parijs, waar we het geluk hadden om te kunnen logeren in een studio van vrienden. Parijs blijft toch nog altijd een bijzonder dure stad voor culinaire aangelegenheden en vermits we een klein keukentje ter beschikking hadden, hebben we er vooral veel zelf gekookt. Een kort culinair verslagje dus!

Als er één iets is dat ik ongelofelijk mis hier in België dan is het wel degelijk Frans stokbrood. Luchtig vanbinnen, een knapperige korst van buiten en bovenal een heerlijke smaak... ik kan er elke dag wel een paar in mijn eentje opknabbelen. Mijn reisgenoten moeten er af en toe wel gek van geworden zijn, maar ik zou mijn dagen in Frankrijk kunnen doorbrengen al trekkend van de ene naar de andere bakkerij en baguettes proeven. Ik heb er één ongelofelijk lekkere gegeten bij Boulangerie Saint-Louis op het kleine Ile St. Louis middenin de Seine (achter de Notre-Dame). Daar hebben ze een extra krokante variëteit die toepasselijk "La Craquante" heet. Gewoon al bij het bekijken van de foto die ik ervan gemaakt hebt, krijg ik er alweer goesting in:

La Craquante! &copy, La Cucina

In dat straatje zijn er trouwens verschillende restaurantjes en delicatessenwinkels die je het water in de mond doen lopen!

Delicatessen in Parijs &copy, La Cucina

Delicatessen in Parijs &copy, La Cucina

Wat verderop bevindt zich La Charlotte de l'Isle, een piepklein maar heel gezellig theehuisje met lekkere taarten en verschillende chocolaatjes.

La Charlotte de l'Isle &copy, La Cucina

Een van de wijken waar ik graag kom is het Quartier Latin en in het bijzonder Le Jardin du Luxembourg. Deze groene oase met middenin een grote vijver is een ideale plek om even uit te rusten, want in Parijs stap je al snel enkele kilometers af. Er staan gratis stoeltjes rond de vijver en meestal is er wel ergens een plek met zon. Goed voor een kleine siësta, een picnic of om de telegeleide bootjes in de vijver gade te slaan. We vonden in de Boulevard Saint-Germain (die langs de Jardin du Luxembourg loopt) een lekkere Griekse traiteurszaak terug. Bij "Le Pirée" (47, Bd. Saint Germain, open van 9-21u) vind je typische specialiteiten zoals Tarama, tzatziki, Ouzo, maar ook tal van gemarineerde bereidingen. We kochten er een spanakopita (een pastei van filodeeg met spinazie en feta), kefte (Griekse gehaktballetjes) en een portie gemarineerde calamares.

La Pirée &copy La Cucina

La Pirée &copy La Cucina

La Pirée &copy La Cucina

Op café bestel je in Parijs beter wijn dan bier of frisdranken, want die zijn (althans naar mijn maatstaven) exorbitant duur (een cola kost gemiddeld 4 euro, een pint 4,5-5 euro, terwijl je wijn aan 2-3 euro per glas vindt). Wil je een snelle koffie, dan drink je die beter aan de toog. Zittend aan een tafeltje betaal je al gauw het dubbel. Vraag je "un café" dan krijg je standaard een expresso. Wil je een grote koffie bestel dan niet, zoals wij deden, "un grand café", want dan krijg je een dubbele expresso, die uiteraard ook dubbel zoveel kost. Neem beter "un café allongé", dat is een expresso met een scheut warm water erbij (aan dezelfde prijs).

Parijse expresso's &copy, La Cucina

Tot zo ver Parijs! Na vier dagen cultuur trokken we verder richting Haute Savoie. Daar werden we opgewacht met kaas en één van de lekkerste stokbroden die ik ooit at: "la Chablinette". Dit stokbrood wordt artisanaal gemaakt door een handvol bakkers die enkel met producten uit de streek (tarwe uit Chablais) werken. Deze kwam van Boulangerie Durand (in Sciez):

La Chablinette &copy La Cucina

En van dan af was het kaas! Kaas bij het ontbijt, kaas in de hoofdschotel (tartiflette, raclette, fondue ...) en kaas als nagerecht! Reblochon, Comté, Abondance, Tomme de Savoie... heerlijke kazen, daar niet van, maar op de duur moesten wij toch onze maagjes wat rust gunnen.

Kaasschotel &copy La Cucina

Een ontdekking voor mij was Abondance, een kaas gemaakt met melk van koeien uit de Valléé d'Abondance.

Fromage Abondance &copy, La Cucina

Kaas op de markt in Thonon &copy, La Cucina

Al dat lekkers moest natuurlijk ook weggespoeld worden! Williamine, een eau de vie gemaakt van peren, was daar uiterst geschikt voor. Ik heb ook een lekkere wijn, zij het uit een heel andere buurt (rond Toulouse) leren kennen: Fronton. Deze wijn wordt gemaakt van "la négrette" een druiveras met een bijzonder donkere kleur, oorspronkelijk afkomstig uit Cyprus.

Fronton & Williamine &copy La Cucina

We hebben we ook wel wat gewandeld en een dagje gelanglaufed in de prachtige omgeving van Haute Savoie. maar een blik op de weegschaal bij onze terugkomst heeft ons meteen aangezet om de eerstkomende dagen een kuur "licht voedsel" te volgen!

Deel dit artikel: Tags: Geproefd

Reacties

Die Franse kazen geproefd op Kerstavond, ze zijn heerlijk ! Wil ik nog wel eens eten, maar dan zonder (ook al heerlijk) kerstmaal vooraf, om goed te proeven !
Spijtig dat dezelfde kazen uit onze Kaaswinkel niet zo lekker smaken.
Frankrijk ligt gelukkig niet te ver.
Mooi culinair verslagje !!
Carlo en C° gaan wat op dieet, vermoed ik ?