Grill away baby!

Grill away baby!

Carlo · 27/06/05 · Gezien of gehoord

Het is zowat twee jaar geleden denk ik dat ik mijn eerste (en nog altijd enige) grillpan aanschafte. Ik ben op zich niet erg kieskeurig als het op keukenmateriaal aankomt (ik snij mijn groenten nog altijd met een doodeenvoudig "patattenmeske" en heb een set tweedehands kookpotten), maar die grillpan.. die zou ik niet graag missen.

Koken met een grillpan vergt enige ervaring en zeker wie gewoon is met "gewone" pannen te koken, zal in het begin vloeken. Het principe leunt een beetje aan bij dat van een wok: op een korte tijd en onder heel hoge temperatuur je eten bakken. Alleen: bij een grillpan roerbak je niet en je gebruikt geen vetstof. Het resultaat is puur natuur.

Een paar tips: een grillpan is niet goedkoop. Let op als je een pan met ribbeltjes koopt die nauwelijks iets weegt. Een goede grillpan weegt zwaar. Het kost wel wat, maar zo een pan hoef je maar één keer in je leven aan te schaffen.

Tip twee: laat je grillpan heel warm worden alvorens je er vlees (of groenten) op legt. Zet de pan op een heel hoog vuur en laat ze minstens een aantal minuten warm worden. Als je langer dan 10 seconden je hand op 5 cm hoogte van de pan kan houden, dan is het nog niet warm genoeg. Hoe warmer hoe beter.

Tip drie: gebruik geen vetstof. Vetstof spat langs alle kanten als je het op een grillpan gebruikt. Leg je vlees (eventueel gemarineerd) rechtstreeks op de grillpan en draai het pas om als het vanzelf loskomt. Probeer er niet in te prikken. Grill vlees langs beide kanten tot je bruine streepjes ziet en zet dan het vuur af. Een goeie grillpan kan dan nog gerust 8 minuten verder bakken. Laat het nog even verder bakken (afhankelijk van de dikte), maar niet tot het volledig gaar is: best is om het vlees er een beetje voor van de hittebron af te halen en een aantal minuten "intern" te laten sudderen.

Tip vier: koop twee kipfilets, snij ze in fijne sneetjes van ca. 1/2 cm dik. Laat ze een nacht marineren in een mengseltje van 2 theelepels gedroogde oregano, 2 eetlepels olijfolie, peper, zout en een fijngeperst teentje knoflook. Bak ze kort in de grillpan, dien op met aardappeltjes in de oven met rozemarijn en een fris zomerslaatje. Eventueel wat guacamole of Zuid-Amerikaanse chili-saus. Ik krijg terug honger. Maar ben nog aan het genieten van de steak op de grillpan...

Deel dit artikel: Tags: Gezien of gehoord

Reacties

Geweldig artikel, koken met een grillpan vergt inderdaad enige oefening. Na een aantal keren vloekent en tierend naar een vastgeplakte halfgare vis te hebben gestaard, toch maar eens het internet op om te lezen wat ik toch verkeert deed. En het antwoord hier snel gevonden, die pan moet heel heel erg heet dus. Ga het morgen weer eens proberen. Dank voor uw schrijven. Floris

Ik had een zeer zware pan in mijn kerstpakket van verleden jaar, maar na 1 mislukte poging niet meer gebruikt.
Nu weet ik wat ik verkeerd deed...de temperatuur dus.
Bedankt voor de tips...

Geachte,

daar mijn echtgenoot een hartinfarct heeft gehad zou ik ook een grillpan willen aanschaffen (kwestie van met minder vet te koken). Op wat moet ik letten bij aankoop en wat is +/- de prijs?

Alvast bedankt,
Mich

Wel, ik heb onlangs een grillpan in Ikea gekocht en ben daar eigenlijk best tevreden van. Ze kost ook niet veel (€ 9,99). Weet alleen nog niet of ze lang meegaat. Ik heb ze gekocht omdat ze groter is dan mijn eerste grillpan. Die kostte rond de twintig euro en gaat ondertussen wel al een aantal jaar mee. Een goede grillpan weegt meestal redelijk zwaar en moet de warmte goed kunnen vasthouden.

Hallo allemaal,

Een grilpan is idd niet goedkoop. Ik schafte mij onlangs een grillpan van Demeyere aan, kostprijs ca 150 € maar oooooh zo de moeite waard. Ik vind inox namelijk geweldig om mee te koken en het oogt nog mooi op tafel ook.

PS geweldige website, heb hem direct aan mijn favorieten toegevoegd.

Groetjes
Tim

Hallo!
Ik heb een vraagje: moet een grillpan een anti-baklaag hebben? Want ik wil echt wel een grillpan maar ik wil onmiddellijk een goede en 1 waar ik zeker van ben dat ik die enkele jaren kan gebruiken.
Bedankt!
Groetjes
Evelyne

Ik zou niet voor een pan met teflon gaan. Je wilt zo heet mogelijk grillen en ergens had ik opgevangen dat teflon en dergelijke giftige stoffen kunnen vrijgeven boven een bepaalde temperatuur (dacht ergens voorbij de 200-250 graden). Je mag je vlees gewoon niet te vroeg proberen oppakken, in het begin zal het plakken aan een gietijzeren of inox pan, maar als je lang genoeg wacht laat het terug los. Ik geef de voorkeur aan gietijzer, maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Wil je een grill pan voor het leven, dan is dit de pan Ronneby Bruk..heb hem zelf aangeschaft een week geleden, een toppertje zeer professioneel, verhitte, druppels water erop, danst dit in het rond en verdampt dan heb je de juiste hitte om te grillen, vuur uit en grillen maar van vis tot vlees heerlijk mals en toch die heerlijke smaak van BBQ. Deze pan is gemaakt van gietijzer na gebruik lauw water afspoelen schoonvegen met keuken papier en iets insmeren met olie klaar voor gebruik.....