Raclette

Raclette

Carlo · 24/09/07 · Geproefd

Raclette - &copy, La Cucina

Wijs! Verleden week bij Franse vrienden voor het eerst raclette gegeten met zo een echt raclette-toestel. Niet met die kleine pannetjes, maar met een hele montuur waarop je de kaas (in ons geval een stuk van een kleine twee kilo...) klemt. Bovenaan zit een element dat de kaas opwarmt. Als die begint te sudderen zwenk je de kaas ervanonder en laat je ze in een hoek hellen zodat de gesmolten kaas gemakkelijk op het bord terechtkomt (sorry voor de lage beeldkwaliteit van de foto's, 't was bij kaarslicht en met een basic digitaal toestelletje...):

Kaefferkopf - &copy, La Cucina

Kaefferkopf - &copy, La Cucina

En ondertussen ook nog een lekkere wijn uit de Alsace ontdekt: Kaefferkopf, gemaakt van drie druivensoorten (Riesling, Pinot Gris en Gewurztraminer) op een heuvel in de buurt van Ammerschwihr . Volgens deze site is het de beste plek voor Gewurztraminer: "De oogst van de goudkleurige druiven gebeurt uiteraard uitsluitend met de hand. De wijn is kruidig en fruitig en is zo geconcentreerd dat hij, hoewel striktgenomen droog, een zoete indruk geeft. Hierdoor is het een wijn die zowel bij de kaas als het dessert past. Hij is zo krachtig dat hij absoluut om een krachtig gerecht vraagt."

Kaefferkopf - &copy, La Cucina

En raclette is inderdaad "krachtig"... zeker als je er teveel van eet :). Maar ook daar hebben Fransen een wondermiddeltje voor: Armagnac!

Armagnac - &copy, La Cucina

Deel dit artikel: Tags: Geproefd

Reacties

Heel vroeger werd door de herders in de bergen in Wallis inderdaad bij een kampvuur de kaas gesmolten (geen stroom he). Maar inmiddels zijn de apparaten zoals hierboven gefotografeerd, in de alpenlanden (en ver daarbuiten) de "echte raclette". Raclette is niets meer dan schrapen van gesmolten "Raclette" kaas (er zijn zo'n 5 typen/merken). Raclette is een overigens een beschermde naam, deze kasen moeten uit Wallis afkomstig zijn. Hier komt overigens ook bovenstaand apparaat (oven eigenlijk ) vandaan. Zwitsers drinken hier veelal thee bij. ( http://www.raclette.nl/raclette/klassiek/help/herkomst.html )

Komt al dicht in de buurt van de "echte Raclette". Toen ik in Zwitserland werkte mocht ik zo'n 7 dubbele toestelletjes in het oog houden om de skiërs van raclette te voorzien. Maar de eigenlijke raclette wordt gebrand aan een vuur van dennenhout. Niet direct iets wat je thuis hebt, dus zo'n toestelletje is een leuk alternatief.

hallo,
ik ben op zoek naar zo een origineel toestel voor raclette, kan iemand mij helpen om er een te vinden?
groetjes

Kijk eens op www.raclette.de. Daar kan je ze bestellen (volgens mij bezorgen ze ook in Nederland/België).

Hoi Sofie,

Je kunt Raclette.nl ( http://www.raclette.nl ) ook altijd een mailtje sturen of ze bellen voor een adres bij jou in de buurt. Ik weet dat ze aan Nederland en Belgie van die toestellen leveren met handige nederlandse handleiding.
gr

Weet iemand waar je zo'n toestel kan huren?
Regio antwerepn

naar het schijnt in een kaaswinkel in Brasschaat krijg je zo'n toestel mee om te huren als je de kaas daar koopt voor te racletten, ik denk dat die winkel Lourdon of zoiets heet, hij is in het dorp van Brasschaat gelegen, schuin over Delhaize.

Waar zou ik dergelijk Raclettetoestel kunnen kopen.
Dank u

U vindt er ook heerlijke recepten op www.raclette-grill.net. Ook veel andere interessante informatie over raclette. Goede eetlust!

Kan je kopen in The Kitchen Factory in Wilrijk (Terbekehof-industriepark), de particuliere winkel van en naast Verbeelen (deze laatste is dan eerder voor professioneel gebruik)

TE KOOP: Racletteapparaten en de lekkerste raclettekaas, direct uit Zwitserland geimporteerd, zie:

www.raclettekaas.nl

(bonjour)