Wist je dat?

Wist je dat?

Carlo · 09/05/05 · Gezien of gehoord

Wist je dat de meloen en de komkommer verre verwanten zijn aan elkaar? Samen behoren ze tot de familie van de cucumis (of moet dat zijn cucumi? - mijn Latijn zit ver). Dat en een berg andere kennis doe ik op uit het razend interessante boek van Harold McGee (Over eten en koken, Amsterdam, Uitgeverij Bert Bakker, 2001).

Harold McGee studeerde aan het California Institute of Technology (= Caltech? Waarschijnlijk niet) en behaalde een titel in Engelse literatuur aan de Yale-universiteit. Dat leert mij althans de achterflap van deze 690 pagina's tellende kanjer. Wat de man verder met culinaire geneugten te maken heeft, is mij onduidelijk. Maar Vrij Nederland schrijft er onmiddellijk onder: "Zijn standaardwerk is encyclopedisch, anekdotisch, degelijk en spits tegelijkertijd." Beter kon ik het niet omschrijven.

Harold weet mij, telkens ik op het kleinste kamertje ten huize Carlo en Hélène vertoef, als geen ander te passioneren met zijn objectieve, wetenschappelijke toon boordevol kennis van zaken, zoals wanneer hij het over de "de aversatione casei" heeft, een hele stroming tijdens de 17de eeuw die tegen kaas was. Kortom: ik zal hier de komende tijden nog wel eens vaker uit citeren.

Deel dit artikel: Tags: Gezien of gehoord

Reacties

Try ook eens The man who ate everything van Jeffrey Steingarten en het vervolg.