Dierendonck

Dierendonck

Carlo · 29/03/17 · Geproefd · Brussel

Slagerij Dierendonck in Brussel - La Cucina

Exit Jack O Shea, enter Dierendonck: na een korte passage van de Ierse slager in de Sint-Katelijnestraat in Brussel, was het plots gedaan en waren we onze stoef-slagerij uit de buurt kwijt. Ik weet het niet goed aan wat het precies lag, want er leek altijd veel volk in de winkel te staan, maar ik vermoed dat het restaurant dat hij een paar huizen verderop opendeed hem de das omdeed.

Enfin: niet getreurd, want al snel kregen we te horen dat er een portie West-Vlaams ondernemersbloed in de plaats kwam. En wat voor één: slager Hendrik Dierendonck levert aan sterrenrestaurants en bouwde met zijn vakmanschap en vleeswaren van topkwaliteit een ijzersterke reputatie op. 

In Bruzz vertelde hij dat Brussel voor hem niet zomaar een nieuwe vestiging is: "Vroeger kwamen ik met mijn ouders naar de slagerijen in Brussel kijken, de Sint-Katelijnestraat was daarvoor gekend. Daar nu een ouderwetse vleesslagerij openen, is voor mij een droom die werkelijkheid wordt."

Dat Dierendonck als slager pleit voor minder vleesconsumptie siert hem. Zelf ben ik eigenlijk helemaal geen grote vleeseter, maar als het er dan eens van komt, dan heb ik graag iets lekkers op het bord. In combinatie met mijn dada om de perfecte gegrillde steak te bereiden, gebeurt het dan ook wel eens om de zoveel tijd dat hier de thuis de gevleugelde woorden "zullen we vandaag nog eens..." vallen. 

Ik dus naar Dierendonck, waar ik bij het aanschouwen van de vitrine al gauw weer besef dat ik hier niet zomaar kan binnenstappen en vragen naar "een biefstuk". Daarvoor is de keuze te groot: er is Aberdeen Angus, Piëmontese côte à l'os, Rubia Gallega entrecôte, Limousin, Wagyu... noem maar op.

Mijn keuzestress valt echter snel weg als binnen in de winkel mijn oog op West-Vlaams Rood Rund valt. Terwijl voor en achter mij vertwijfelde klanten lesjes in beenhouwerschap krijgen, denk ik: "een West-Vlaamse slager, die zal wel weten waar hij in West-Vlaanderen goed vlees vindt" en floep ik er een  "geef mij maar een stuk filet pure West-Vlaams rood van ongeveer 400 gram" uit. Om dan snel buiten de winkel even op mijn telefoon te checken wat ik nu precies heb gekocht en "oef" in mijn eigen te zeggen :).

Maar vanaf dan weet ik ondertussen mijn weg wel: vlees op kamertemperatuur brengen, kruiden met vers gemalen peper en grof zout, de grill goed heet maken, 2 minuten aan alle zijden dichtschroeien, in een ovenschotel in aluminiumfolie wikkelen en 8 à 12 minuten de oven in (180 graden), vervolgens 5 min laten rusten.

Eenvoudig slaatje, cajun potatoes in de oven en dan aansnijden... Wow! Wat een smaak en wat een mals vlees. Volgende keer ga ik als kenner: geef mij maar een filet pure van West-Vlaams rood! ;)

Adres: Atelier Dierendonck, Sint-Katelijnestraat 24, 1000 Brussel.

Deel dit artikel: Tags: Geproefd · Brussel